Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Επί ενάμιση μήνα, διεθνείς οργανισμοί, ενώσεις κρατών, ανεξάρτητες οργανώσεις και, βέβαια, οι ηγέτες της ανθρωπότητας, του Αμερικανού προέδρου πρωτοστατούντος και του Ελληνα πρωθυπουργού συνεπικουρούντος, αξιώνουν από το Ισραήλ «να ασκήσει με μέτρο το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Οι Ισραηλινοί έχουν, φυσικά, την εμπειρία να καταλάβουν ποιοι τους το ζητούν με αυστηρή ειλικρίνεια και ποιοι για το θεαθήναι. Και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και οι θεωρητικά σύμμαχοι των Παλαιστινίων τούς θεωρούν περιττό λαό, ή έθνοςπρόβλημα, πορεύονται αναλόγως: επί τεθωρακισμένων. Προς το παρόν, άλλωστε, αυτό είναι το μόνο σχέδιο του Νετανιάχου: η «προέλαση». Επί πτωμάτων. Ο πρώτος του στόχος δεν είναι η απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, που με την τρομοκρατική εισβολή της δώρισε στο Ισραήλ μιαν εξαιρετική ευκαιρία «επίλυσης» του Παλαιστινιακού διά της διαλύσεως των Παλαιστινίων. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος στους συγγενείς των απαχθέντων, που αντιμετώπισαν την κυνική αναλγησία του στο τέλος της πενθήμερης πορείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι το ικανοποιεί: η πλήρης κατοχή; Η μερική; Η εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων της Λωρίδας από τις εστίες τους με ταυτόχρονο πολλαπλασιασμό των εποικισμών; Επί μέρες, προτρέπει τους Παλαιστινίους του Βορρά να μετακινηθούν στον «ασφαλή» Νότο. Αλλά η ασφάλεια έχει χαθεί εκεί όπου χάθηκε και το περίφημο διεθνές δίκαιο: σε κάποια μαύρη τρύπα. Πειστήριο η δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες πως τον σοκάρισε βαθύτατα ο βομβαρδισμός δύο σχολείων του ΟΗΕ, που προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων. Κυρίως γυναικών και παιδιών, που είχαν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Πειστήριο δεύτερο, δύο ανακοινώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με τη μία καταδικάζουν την «εσκεμμένη επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό τους» προς την «ασφαλή» νότια Γάζα. Με τη δεύτερη γνωστοποιούν ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, από τον σαββατιάτικο βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιούνες, στην «ασφαλή» νότια Γάζα. Τρίτο πειστήριο, η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας: «Οι παράνομες επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός τεκμηριωμένου σχεδίου αδιαφορίας για τους Παλαιστίνιους πολίτες»· «η πρωτοφανής επίθεση του ισραηλινού στρατού δεν έχει αφήσει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα». Να διαφεντεύουν τίποτε αντισημίτες την Αμνηστία και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα; Οπως τον ΟΗΕ;

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281552295597842

Kathimerini Digital