Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι «μικρές» μπίρες του καλοκαιριού

Όι ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν κέφια, πειραματίζονται και με τις νέες τους συνταγές μάς πάνε διακοπές μία ώρα αρχύτερα.

ΑΠΌ ΤΗ ΓΈΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ, ΦΩΤΌΓΡΑΦΙΕΣ – STYLING: ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ

Wild Thyme Saison (Kykao)

Πολύ ελαφριά, ανοιχτόχρωμη και με μπόλικες φυσαλίδες. Η φρέσκια συνταγή των Πατρινών Kykao είναι μια saison μπίρα που παρασκευάζεται με άγριο θυμάρι το οποίο φύεται κυριολεκτικά δίπλα στο ζυθοποιείο. Ένας ψίθυρος είναι μόνο η γεύση του βοτάνου, αλλά καταφέρνει να χαρίζει έξτρα φρεσκάδα σε κάθε γουλιά. Θα ταίριαζε πολύ με μια λευκή μακαρονάδα θαλασσινών.

Achilles Paradox (Alea)

Αυτή η θολή, γλυκόπικρη IPA έρχεται από τη δραστήρια Alea, που έχει τη βάση της στη Μεταμόρφωση. Περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη λυκίσκων (Enigma, El Dorado και Centennial) κι έχει αρώματα τροπικών φρούτων, γευστικές νότες ροδάκινου και αλκοόλ 7%.

Sauvignon IPA (Taos Brewing)

Τι θα λέγατε για μια μπίρα που έχει κάτι από κρασί; Προϊόν συνεργασίας μεταξύ των Taos Brewing και της Ftelos Brewery στη Σαντορίνη, η Sauvignon IPA συνδυάζει μαγιά κρασιού με λυκίσκους. Το αποτέλεσμα είναι αφρώδες και ξηρό, με ισορροπημένη πικράδα και αρώματα από λευκό σταφύλι και τροπικά φρούτα.

Sunset Vice (Radical Way)

Από την Κύπρο μέχρι το L.A., με ενδιάμεση στάση την Αθήνα. Οι Κύπριοι Radical Way, που βράζουν τις μπίρες τους στην αθηναϊκή μικροζυθοποιία Alea, προτείνουν για το φετινό καλοκαίρι τη Sunset Vice. Τη δημιούργησαν έχοντας στο μυαλό τους βραδιές στη Sunset Strip του Λος Άντζελες την εποχή των ’80s, «όταν η heavy metal βασίλευε στον κόσμο». Εκτός από την αισθητική της ετικέτας, το αίσθημα έχει περάσει και στην ίδια την μπίρα, μια IPA του στιλ της Δυτικής Ακτής, με αρκετή πικράδα, φουλ αρώματα εσπεριδοειδών και φρουτώδη, τροπικά και λουλουδάτα χαρακτηριστικά.

Here Comes the Sun (Strange Brew)

Αν το άκουσμα του συνδυασμού μπίρας με μάνγκο και σμέουρα σας ξενίζει, ξανασκεφτείτε το. Η άκρως καλοκαιρινή Here Comes the Sun δίνει ξεκάθαρα τις παραπάνω γεύσεις, αλλά με τρόπο απόλυτα ισορροπημένο. Πρόκειται για μια συνεργατική Berliner Weisse που παράγεται από τους Strange Brew σε συνεργασία με τη βερολινέζικη Fuerst Wiacek. Ευχάριστα ξινή και φρουτώδης, θα τη βάζαμε δίπλα σε λιπαρά φαγητά ή σε πιάτα ασιατικής κουζίνας.

Μεξικάνα (Mustaki Nomad Brewing)

Οι νομάδες ζυθοποιοί με σήμα κατατεθέν το μουστάκι μάς πάνε σε ακτές με φοίνικες, φιέστες με πυροτεχνήματα και καντίνες με τάκος στην άκρη του δρόμου. Η μεξικανικού τύπου pilsner της Mustaki Nomad Brewing είναι εμπνευσμένη από το φημισμένο street food του Μεξικού και μας δροσίζει, αφήνοντας πίσω της διακριτές γεύσεις και αρώματα λάιμ και καλαμποκιού. Πάει γάντι με πικάντικα, καυτερά ψητά και, φυσικά, με τάκος.

5 Years Midnight Circus (Midnight Circus)

Με μια μονοποικιλιακή μπίρα με αρωματικό λυκίσκο Amarillo, η νομαδική ζυθοποιία Midnight Circus γιορτάζει τα πέντε της χρόνια. Για την επετειακή κυκλοφορία συνεργάστηκε με άλλους πέντε νομάδες ζυθοποιούς (Strange Brew, Sourmena Brew, Mustaki, Slow Down και Brewtiful) και όλοι μαζί δημιούργησαν τη Session IPA με το χαμηλό αλκοόλ, τη γεμάτη αίσθηση και την απαλή πικράδα, που συνοδεύει ιδανικά το μπάρμπεκιου και τα αργοψημένα ή καπνιστά κρέατα.

Xenosapien (P.I.G.S.)

Ως «βόμβα λυκίσκου» λάνσαραν πριν από λίγο καιρό την Xenosapien οι Λαρισαίοι P.I.G.S. Η σούπερ αρωματική, φρουτώδης και πολύπλοκη μπίρα με 8,2% αλκοόλ κατατάσσεται στην κατηγορία των triple dry hopped (που σημαίνει ότι ο λυκίσκος προστίθεται σε τρία διαφορετικά στάδια). Έχει ισορροπημένη γλυκύτητα, που θυμίζει ώριμα φρούτα, και ελαφρώς πικρή αίσθηση.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΗΚΗ / EDITOR’S CHOICE

el-gr

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281560885141708

Kathimerini Digital