Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ
Ο κύβος ερρίφθη. Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόφαση ειλημμένη. Οι λεπτομέρειες –που δεν είναι καθόλου ασήμαντες– μένουν να καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Επειτα από μια δεκάωρη συνεδρίαση της ομάδας των «6+6» βγήκε «λευκός καπνός», με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (πάνω από 1.000) να ζητεί άμεσα την αποχώρηση. Κάποια μέλη της βάσης εμφανίστηκαν ακόμη πιο βιαστικά –ζητώντας να φύγουν «χθες»–, ωστόσο επικράτησε η λογική του καλύτερου συντονισμού.
Στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέφεραν στην «Κ» πως όπως έχουν έρθει τα πράγματα, «ή μένεις μέχρι τις ευρωεκλογές ή αναχωρείς τώρα. Ενδιάμεσα στάδια δεν υπάρχουν». Το τελευταίο αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. Πιστεύουν πως δεν έχουν κανέναν λόγο τα μέλη των «6+6» που μετέχουν στο όργανο να δώσουν το «παρών» στον προσυνεδριακό διάλογο που προγραμματίζεται να αρχίσει. Οσον αφορά την «υπομονή» λίγων ημερών, ενδεχομένως να επιχειρείται να δοθεί έμφαση, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, στην εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζει το κόμμα, με το κύμα των δημοσκοπήσεων να προβληματίζει έντονα τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου.
Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην είναι εντελώς σαφές, ωστόσο φέρεται να χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός για τον βηματισμό που θα ακολουθηθεί. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, στόχος των «6+6» είναι να συγκροτηθεί ένας σχηματισμός ευρύτερος, που δεν θα περιορίζεται μόνο στον χώρο της Αριστεράς. Η σύμπλευση με την «Ομπρέλα», κατόπιν οριοθετήσεων, είναι μέσα στον σχεδιασμό, ωστόσο επιθυμούν να δώσουν την εικόνα του ανοίγματος στην κοινωνία και στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη συνδιάσκεψη της Κυριακής συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Μπίστης. Οι επαφές με προσωπικότητες και νέο κόσμο έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν προσβλέπουν, όπως τονίζουν μέλη της ομάδας, στη δημιουργία ενός ακόμη μικρού κόμματος, αλλά στη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή ηγεσία αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό.
Ποιος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει και έχει ειπωθεί σε συζητήσεις που έχουν γίνει; Πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη ΛΑΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜΈΡΑ25 ήταν θνησιγενείς προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο «θερμόαιμοι» εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έφυγαν από το κόμμα όταν ήταν ακόμη σε άνοδο και, το κυριότερο, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.
Το κύμα των αποχωρήσεων θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιο ηχηρά ονόματα που θα δείξουν πρώτα τον δρόμο. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα είναι ο «καθρέφτης» του νέου εγχειρήματος. Υπάρχουν κατ’ αρχάς οι επτά βουλευτές που είχαν υπογράψει το σκληρό και επικριτικό κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου). Εκτιμάται πως μέσω επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμη 1-2 βουλευτές είναι πολύ κοντά στο να συμπορευθούν με τους «6+6». Σ’ αυτούς θα προστεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, που ήδη περιμένουν τους συντρόφους τους μακριά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος
Είναι γεγονός πως στην περίπτωση που η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου κατάφερνε αυτόνομα να συγκροτήσει μόνη της τον μαγικό αριθμό «δέκα» θα ήταν μια κίνηση πυγμής και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους λόγους της μικρής καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνύπαρξη με την «Ομπρέλα» θεωρείται δεδομένη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις και συμπλήρωσε πως είναι εφικτή η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους «6+6». Η Πέτη Πέρκα μιλώντας στο Status FM επισήμανε πως «προφανώς θα είμαστε όλοι μαζί και θα συνεννοηθούμε».
Προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
el-gr
2023-11-21T08:00:00.0000000Z
2023-11-21T08:00:00.0000000Z
https://kathimerini.pressreader.com/article/281659669780242
Kathimerini Digital