Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μια βόλτα στο Salon St. Jean Madavin και μια γεύση από τον Λίγηρα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

Η περιοχή του Λίγηρα, με επίκεντρο την πόλη Angers, αποτελεί κάθε Φεβρουάριο τόπο συνάντησης όσων υποστηρίζουν και στηρίζουν ήπιες προσεγγίσεις, τόσο στην καλλιέργεια του αμπελιού όσο και στην οινοποίηση και στη διακίνηση του κρασιού. Μη φανταστείτε ότι όλοι οι «εναλλακτικοί» είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Αντιθέτως, είναι κατακερματισμένοι, ανάλογα με τον φορέα που ακολουθούν – ορισμένες ομάδες χαρακτηρίζονται από δογματικές αντιλήψεις, γι’ αυτό και διεξάγονται πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις.

Μετά από χρόνια επισκέψεων σε εκθέσεις, λοιπόν, ξεχωρίζω διαχρονικά το Salon St. Jean Madavin, ψυχή του οποίου είναι οι σπουδαίοι οινοποιοί Nicola Joly και Mark Angeli. Στόχος τους, η πλήρης έκφραση των terroir, μέσω βιολογικών και βιοδυναμικών πρωτοκόλλων. Στις δύο εξαιρετικού κάλλους αίθουσες (Musée Jean Lurçat και La Salle des Graniers Saint-Jean) αναπτύσσονται οι πάγκοι εκατοντάδων οινοποιών.

Η δοκιμή των κρασιών του Λίγηρα αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία, αφού εκεί πραγματικά καταλαβαίνει κάποιος τη διαφοροποίηση των εδαφών και των εσοδειών. Υπάρχουν οινοποιοί που ασχολούνται με μία μόνο ποικιλία, το Chenin Blanc. Φέτος ξεχωρίσαμε τα Domaine Loïc Mahé, Domaine Belargus, Domaine Pabiot, Domaine La Grange Tiphaine, Terre de l'Élu.

Ο αφρός και οι φυσαλίδες του Benoit Marguet έκαναν τη διαφορά από την Καμπανία, τα στιβαρά ερυθρά του Clos Canarelli από την Κορσική έδωσαν νεύρο, τα Brunello di Montalcino της Stella di Campalto απέδειξαν τη μεγάλη τους κλάση, τα λευκά παλαίωσης από το Valais (Ελβετία) του Domaine de Beudon είναι άξια προσοχής, ενώ για ακόμα μία χρονιά υποκλιθήκαμε στα Riesling του Clemens Busch.

Περισσότερο παρά ποτέ, τέλος, φέτος το θέμα συζήτησης ήταν παντού οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή κρασιού – ο προβληματισμός ήταν εμφανής σε όλους.

Fresh

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281840058046028

Kathimerini Digital