Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Στην Κεφαλονιά

Είναι και ο τρύγος, η παραλία Πετανοί, τα βότσαλα και ο φίκος γίγας στην πλατεία Ληξουρίου, και μαζί το πλούσιο και πρόσφορο για τα αμπέλια έδαφός της. Εξάλλου, λόγω της βαθιάς αγάπης που έχουμε οικογενειακώς για το κρασί, η διαμονή μου στο νησί και οι διακοπές μου διαμορφώνονται πλέον γύρω από τον τρύγο και τους αμπελώνες μας.

Συνηθίζω να πηγαίνω για μπάνιο στους Πετανούς ή στην Αγία Ελένη και μετά κατευθείαν στο χωριό Δαμουλιανάτα, με προορισμό την ταβέρνα Λαδόκολλα στην Πλαγιά για φαγητό στην ανοιχτή βεράντα με τη μαγική θέα. Βρίσκεται δίπλα στα οινοποιεία Σκλάβου και Χαριτάτου, που είναι ανοιχτά για γευστικές δοκιμές και βόλτα στα αμπέλια. Όταν θέλω να ξεφύγω, οργανώνω μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία Φτέρη. Εκεί οι περισσότεροι πηγαίνουν με καραβάκι, ενώ οι... παλαβοί ακολουθούν πεζή το μονοπάτι. Σταθερές αξίες είναι οι παραλίες Μακρύς και Πλατύς Γιαλός. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο τελικός προορισμός είναι το φαγητό στην Κυανή Ακτή και οι γευστικές δοκιμές στο οινοποιείο Gentilini, κυρίως για το κρασί Iris.

Στην Κεφαλονιά πίνουμε Βοστυλίδι, Ρομπόλα –αν είναι παλαιωμένη, ακόμη καλύτερα– από τον Συνεταιρισμό, Μαυροδάφνη και ξηρό Μοσχάτο.

Να μην ξεχάσω να πω ότι την καλύτερη κρεατόπιτα στο νησί σερβίρει το εστιατόριο του οινοποιού Σαρρή, το Avithos Preview. Πριν από αυτό έχω κάνει βουτιά στην παραλία Αϊ-χέλης ή ακριβώς δίπλα, στην Άβυθο.

Αγαπημένη μου επιλογή για κοκτέιλ είναι το beach bar στην παραλία Αλατιές και αμέσως μετά για σπιτικό φαγητό στον Οδυσσέα, στην Αγία Ιερουσαλήμ.

Για μένα, Κεφαλονιά είναι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες πριν από τον τρύγο του Αυγούστου, περιμένοντας υπομονετικά την τελική ευθεία μιας χρονιάς στο αμπέλι. Και το βράδυ παγωτό στην πιο ζωντανή πλατεία του κόσμου, την πλατεία Ληξουρίου, κάτω από τον φίκο.

INSIDERS ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

el-gr

2023-07-16T07:00:00.0000000Z

2023-07-16T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282084871276994

Kathimerini Digital