Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

Από τη — ΝΕΝΑ ΗΜΗΤΡΙΟΥ εικονογράφηση — ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ θα λέγαμε «what grows together, goes together» – δηλαδή, προϊόντα που έχουν μεγαλώσει στον ίδιο τόπο ταιριάζουν μεταξύ τους. Και για το terroir της Κρήτης αυτό ισχύει ως γενικός κανόνας. Αυτό που πάει με όλα είναι η γλυκιά, νεαρή λιπαρή γραβιέρα από πλούσιο γάλα, που πολλές φορές βγάζει έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Ταιριάζει σαφώς με την κορυφαία γηγενή ποικιλία, το Βιδιανό, αλλά και με τα περισσότερα κρασιά του νησιού – από αρωματικά λευκά δεξαμενής (π.χ. Μοσχάτο Σπίνας και Βηλάνα) μέχρι ένα ωραίο κόκκινο σε χαρμάνι ή single vineyard. Τα πιο παλαιωμένα τυριά τους, μια γραβιέρα 12 μηνών και παραπάνω, πηγαίνουν ωραία με τα βαρελάτα ερυθρά, με το διάσημο κρητικό blend Κοτσιφάλι-Syrah, ακόμα και με ένα 100% Μανδηλάρι. Θα λατρεύατε το αφρώδες Ρωμέικο ή ένα Βιδιανό με μπουρμπουλήθρες δίπλα σε ένα πιάτο με στάκα κι αυγά, αλλά ακόμα και με το κρεμώδες, υπόξινο ξύγαλο πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί.

Θυμηθείτε πως για ένα αρμονικό πάντρεμα, τυρί και κρασί θα πρέπει να έχουν την ίδια ένταση, ενώ αν επιθυμείτε μια φανταστική γευστική κόντρα στα πιο funky τυριά τους, όπως το τουλουμοτύρι ή ένα σπιτικό τυροζουλάκι ή ακόμα κι ένα ξηρό ανθότυρο, σερβίρετέ τα με ένα επιδόρπιο κρασί.

Με τόσες εκφράσεις, τόσες ποικιλίες και τόσα ή ακόμα περισσότερα απίθανα τυριά, πώς να διαλέξει κανείς; Μερικές συμβουλές για να πετύχετε έναν ουράνιο συνδυασμό.

Αφιερωμα Κρητη

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282338274252364

Kathimerini Digital