Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μικρες και Μεγαλες περιπλανησεις

Συνδεδεμένη έντονα με το θρησκευτικό στοιχείο, η Πάτμος εδώ και δεκαετίες έχει αναπτυχθεί τουριστικά με πολύ ήπιους ρυθμούς, διατηρώντας τον χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική της. Η Χώρα της αποτελεί έναν μαγικό λαβύρινθο, περίπλοκο και συναρπαστικό, στον οποίο είναι πολύ πιθανό να χαθείτε καθώς περιπλανιέστε από σοκάκι σε σοκάκι. Τους ανοιξιάτικους μήνες το νησί προσελκύει πολύ λιγότερο κόσμο από το καλοκαίρι, ενώ και οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Στην Πάτμο έχουν σχεδιαστεί οκτώ πολύ ενδιαφέροντα Μονοπάτια Πολιτισμού και η πιο ωραία εποχή για να τα γνωρίσετε και να τα περπατήσετε

είναι από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το πιο πολυσύχναστο είναι αυτό που οδηγεί από τη Σκάλα στη Χώρα και, ενώ είναι αρκετά ανηφορικό, θα ευχαριστηθείτε τα πολύχρωμα αγριολούλουδα κατά μήκος του και τη θέα στον οικισμό του λιμανιού και στη θάλασσα, καθώς θα παίρνετε υψόμετρο. Από τη Χώρα ξεκινάει εύκολο μονοπάτι προς τον Γροίκο και το Διακόφτι, συνολικού μήκους 3 χλμ., ενώ επίσης από τη Χώρα μπορείτε να γνωρίσετε την πιο άγνωστη δυτική πλευρά του νησιού. Θα ακολουθήσετε το μονοπάτι προς Κήπους και θα διασχίσετε τον μικρό παραθαλάσσιο κάμπο με τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές, τις χαρουπιές, τα κλήματα και τα αμπέλια. ⬛

Τα περισσότερα καταλύματα στην Πάτμο ξεκινούν τη λειτουργία τους πιο αργά την άνοιξη – από αρχές Μαΐου ή και τον Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά, το νησί προσφέρει αρκετές επιλογές διαμονής, κυρίως σε σπίτια, διαμερίσματα και βίλες, που διατίθενται προς ενοικίαση όλο τον χρόνο.

Patmos Residences (Άγιος Ιωάννης, Σάψιλα, Πάτμος, τηλ. 6980-283004, patmosresidences.com, από 500 ευρώ η βίλα, ανοίγει την 1η Απριλίου). Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο νησί, οι τρεις βίλες των 80 τ.μ., 150 τ.μ. και 220 τ.μ. μπορούν να φιλοξενήσουν από τέσσερα έως έξι άτομα και είναι ιδανικές για παρέες που θέλουν να μοιραστούν το κόστος. Πολυτελείς και μοντέρνες, διαθέτουν όλες τις ανέσεις, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, καθιστικό και πισίνα, ενώ η μεγάλη κατοικία έχει και μπάρμπεκιου. Όλες απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα και παρέχουν υπηρεσίες όπως καθημερινή καθαριότητα.

Patmos Exclusive Villas (Σκάλα, Πάτμος, τηλ. 22471-11268, patmosexclusivevillas.gr, από 100 ευρώ η κατοικία για δύο άτομα, ανοίγει 1η Απριλίου). Μια εντυπωσιακή συλλογή από σπίτια και βίλες σε όλο το νησί καλύπτει ανάγκες για διαφορετικούς τύπους ταξιδιώτη. Από τη διώροφη βίλα στη Χώρα με τα χτιστά κρεβάτια, το τζακούζι στο μπαλκόνι και τη θέα στη θάλασσα μέχρι την εντυπωσιακή βίλα των 250 τ.μ. στον δρόμο από τη Σκάλα προς τη Χώρα, οι επιλογές είναι πολλές τόσο για μεγάλες παρέες και οικογένειες, όσο και για μικρότερα γκρουπ. Τα στούντιο σε τόνους του λευκού και του γαλάζιου στη Σκάλα είναι ιδανικά για ζευγάρια, ενώ στο ίδιο συγκρότημα στεγάζονται και διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα. Αν αποζητάτε ησυχία και απομόνωση, σπίτια διατίθενται και πιο έξω από τη Χώρα και το λιμάνι: μια μεγάλη κατοικία στον κόλπο του Αγριολίβαδου, πάνω από την παραλία Μελόι ή μπροστά στη θάλασσα στα Σάψιλα.

Maria’s Little Suite (Σκάλα, Πάτμος, τηλ. 6946-725338, mariaslittlesuite.com, από 100 ευρώ για 2 άτομα). Κουκλίστικες κατοικίες, μόλις 800 μέτρα από το λιμάνι αλλά και από τα καφέ και τα εστιατόρια της Σκάλας. Η διακόσμηση είναι λιτή και μοντέρνα, εμπνέεται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Είναι ιδανικές για τέσσερα ή πέντε άτομα και διαθέτουν όλες τις ανέσεις, από τραπεζαρία και εξοπλισμένη κουζίνα μέχρι πλυντήριο και τηλεόραση.

Latmos 1860 (Σκάλα, Πάτμος, τηλ. 6972-712465, hotellatmos1860.gr, από 70 ευρώ για δύο άτομα χωρίς πρωινό). Τέσσερα αυτόνομα διαμερίσματα από 30 έως 90 τ.μ. Τα δύο βρίσκονται στο ισόγειο και έχουν πρόσβαση σε μεγάλο και φροντισμένο κήπο, ενώ το μεγάλο διαμέρισμα του ορόφου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 7 άτομα. Για ζευγάρια είναι ιδανική η Cave Suite, με θολωτή οροφή, ρομαντική ατμόσφαιρα και δική της εσωτερική αυλή.

ΠΑΤΜΟΣ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282591677181886

Kathimerini Digital