Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μικρες και Μεγαλες περιπλανησεις

Η Χίος αναφέρεται ως «μυροβόλος» χάρη στην πλούσια χλωρίδα της: τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, τη μαστίχα, τα βότανα, τα εκατό είδη ορχιδέας και τα τέσσερα άγριας τουλίπας (λαλάδες) που φύονται εδώ. Την άνοιξη, το νησί είναι ολάνθιστο, αλλά δεν το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Πρέπει να το περπατήσεις και να το εξερευνήσεις, όπως κάνουν οι ξένοι φυσιολάτρες που το κατακλύζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οδηγός τους ο φυσιοδίφης Γιώργος Μισετζής, ο οποίος τους συνοδεύει στις εξοχές και στους κατάλληλους βιοτόπους και τους υποδεικνύει τα άνθη. Για τις πεζοπορίες εν γένει, οι οποίες αξίζουν με το παραπάνω στη Χίο αλλά δεν έχουν αναδειχθεί, ζητήστε οδηγίες από τον Σύλλογο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» (τηλ. 6938-605170). Διασημότερα και συντηρημένα μονοπάτια είναι το φαράγγι των Καμπιών (3 χλμ.) και το καλντερίμι της Τουρκοκρατίας από τη Νέα Μονή έως το Λιθί (4 χλμ.).

Την άνοιξη θα τη συναντήσετε και στον Κάμπο, ένα περιβόλι 2.000 στρεμμάτων που μοσχοβολά πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο, νεράντζι με τα κτήματα και τα πανέμορφα αρχοντικά. Όλη τη γοητευτική ιστορία για το εμπόριο των εσπεριδοειδών θα τη μάθετε στο Μουσείο Εσπεριδοειδών (τηλ. 22710-33202) εντός του κτήματος Καράλη, όπου λειτουργεί και καφέ. Μια εξίσου γοητευτική και μοσχοβολιστή ιστορία, αυτή της μαστίχας, θα ανακαλύψετε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 22710-72212, piop.gr) στο Πυργί. Στην άψογη έκθεσή του, πέραν της συγκινητικής σχέσης των ντόπιων με τη μαστίχα, θα ανακαλύψετε και το ενδιαφέρον ιστορικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών. Και φυσικά δεν γίνεται να μην κάνετε μια βόλτα στα πανεμορφα μαστιχοχώρια, τα απίθανα Μεστά, το διασημότερο μεσαιωνικό μαστιχοχώρι-καστροχώρι, με τα μυστηριακά δαιδαλώδη στενά και στοές, το Πυργί με τα «ξυστά» (τα γεωμετρικά και φυσικά ασπρόμαυρα μοτίβα στους τοίχους), αλλά και τους Ολύμπους και τη Βέσσα.

Είτε για τις λειτουργίες είτε απλώς για επίσκεψη, αξίζει να περάσετε από τη Νέα Μονή για να παρατηρήσετε την αρχιτεκτονική της και τις μεγαλοπρεπείς ψηφιδωτές παραστάσεις. Κι αν ο χρόνος και η όρεξη περισσεύουν, τότε περάστε από τον ερειπωμένο μεσαιωνικό οικισμό Ανάβατο, που αποκαλείται Μυστράς της Χίου και αναστηλώνεται, από το χωριό Πιτυός που παλεύει να αναγεννηθεί με «σημαία» του την πολύ καλή ταβέρνα Μάκελος (τηλ. 22720-22010) και από την όμορφη Βολισσό και στο κάστρο της, στον βορρά. Εναλλακτικά, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κολυμπήσετε στις παραλίες Μαύρα Βόλια, Αποθήκα και Αγία Δύναμη χωρίς τις ορδές των καλοκαιρινών τουριστών – λάβετε υπόψη ότι τα νερά στη Χίο είναι εξαιρετικά παγωμένα! ⬛

ΧΙΟΣ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282634626854846

Kathimerini Digital