Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ VS ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ

Από τον — ΘΑΝΟ ΠΡΟΥΝΑΡΟΥ

Οτουρισμός μπορεί να είναι ευλογία. Διακίνηση ιδεών, χρημάτων, κουλτούρας. Λιγότερος ρατσισμός, περισσότερη κατανόηση. Στο ίδιο μπαρ, στο κέντρο της Αθήνας, τα έπιναν δύο καλοκαίρια πριν Ρώσοι και Ουκρανοί, λίγους μήνες προτού ξεκινήσει ο πόλεμος. Μια ευγενική μπάρα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα και να υψώσει το ηθικό τους. Ο τουρισμός όμως μπορεί να είναι και καταστροφή. Συντήρηση στερεοτύπων, χλευασμός της διαφορετικής κουλτούρας, απαίτηση να προσφερθεί κάτι που ποτέ δεν δόθηκε σαν υπόσχεση.

Έχω την τιμή να ηγούμαι ενός μπαρ που συμπεριλαμβάνεται επί οκτώ χρόνια στη λίστα των 50 Καλύτερων Μπαρ του Κόσμου από τον εγκυρότερο διεθνή φορέα της εν λόγω βιομηχανίας. Θα σας πω ένα μυστικό τώρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έχουμε εργαστεί σε τομείς που δεν φαντάζεστε: από την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης ως την απόκτηση μιας φιλοσοφίας και μιας ταυτότητας. Ένας ολόκληρος αγώνας συντελείται καθημερινά, προκειμένου το βράδυ να εμφανιστούμε έτοιμοι ψυχολογικά, όμορφοι με τον τρόπο μας, φιλόξενοι. Επινοήσαμε μια ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τον κάθε ξεχωριστό καλεσμένο μας – όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους πελάτες μας. Και αν αυτή η λογική συνδέεται άμεσα με την ντόπια κουλτούρα, άλλο τόσο σχετίζεται με τη διεθνή. Γιατί θέλουμε να είμαστε ένα παγκόσμιο μπαρ.

Πιστεύουμε βαθιά ότι σε κάθε επιχείρηση πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα κανόνων που βασίζεται σε αυτόν τον τρόπο συλλογισμού. Κανόνες που, αν τηρούνται πρώτα από εμάς, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην τηρούνται και από τους καλεσμένους μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν μια συνεχής ροή τουριστών, μεθυσμένων από την επιθυμία ενός ακόμη «τικ» στο bucket list τους, κατακλύζει το μαγαζί; Πώς προστατεύεται τότε η διαφορετικότητα του χώρου από τη μαζικότητα, πώς προστατεύονται εκείνοι που τον επιλέγουν γι’ αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που τους προσφέρει;

Με επιπρόσθετη προσπάθεια εκ μέρους μας είναι η απάντηση, ακόμα κι αν οι συγκεκριμένοι one-off πελάτες δεν έχουν τον χρόνο να εκπαιδευτούν σε κάτι διαφορετικό. Κι εδώ τίθεται ένα ακόμα ερώτημα: αν είναι σωστό να αρνούμαστε, ενδεχομένως, να εξυπηρετήσουμε κάποιους, κρίνοντας ότι δεν σέβονται αυτό που έχουμε με κόπο δημιουργήσει, αποφασίζοντας να μην πέσουμε στην παγίδα του εύκολου κέρδους. Επιλογή που αναπόφευκτα θα χαλαρώσει τους κανόνες εύρυθμης λειτουργίας μας και μοιραία θα μετακυλισθεί στους ντόπιους θαμώνες μας. Οι οποίοι πρέπει πάντα να αποτελούν τον πυρήνα μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Άνθρωποι που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού και δημιουργούν ιστορίες που κάποιοι θα τις διηγούνται αργότερα. Άνθρωποι που επιθυμούν να βρίσκονται κάτω από μια τέτοια «ομπρέλα», όπου όλοι θα μπορούν να είναι ευπρόσδεκτοι.

Απόψεις

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282789245818444

Kathimerini Digital