Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Street food

Το κουλούρι το σωστό, οι πιο λαχταριστές πίτες και τα ωραιότερα σάντουιτς της πόλης, για φαγητό στο χέρι και για αναπάντεχες λιγούρες.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Φούρνος Μπακόλας

Δοκίμασα τρεις τέσσερις φούρνους στο κέντρο, πήρα και από τους πλανόδιους πωλητές. Δεν λέω, το σιμίτι στη Θεσσαλονίκη είναι σε υψηλό επίπεδο. Κανένα δεν βρήκα πανιασμένο ή άνοστο. Για το καλύτερο όμως οι ντόπιοι, αυτοί που κάθε μέρα παίρνουν ένα για να πάνε στη δουλειά, απάντησαν ομόφωνα «στον Μπακόλα». Η ιστορία τους ξεκινάει από το 1922, όταν ο Ηπειρώτης προπάππους με καταγωγή από την Πρωτόπαππα Ιωαννίνων στήνει στη Θεσσαλονίκη τον φούρνο του στην Παύλου Μελά. Δώδεκα άτομα απασχολούσε ο Γιώργος και η Γιασεμώ, που χήρεψε νωρίς, αλλά κράτησε το μαγαζί. Η ίδια οικογένεια, η τρίτη και τέταρτη γενιά σήμερα, τέσσερα πρώτα ξαδέρφια, το δουλεύουν έως σήμερα στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου μεταφέρθηκε το 1967. Το κουλούρι του Μπακόλα είναι κουλούρι του γάλακτος, ασπριδερό και αφράτο, όχι με σκουροκαβουρδισμένο σουσάμι. Είναι ένα σιμίτι ολόλευκο με αρκετή ψίχα, νιώθεις το αλατάκι αλλά και τη φρεσκάδα από τη μαγιά και το προζύμι. Όσες μέρες έμεινα για το ρεπορτάζ, παρίστανα κι εγώ τη Θεσσαλονικιά κάθε πρωί και ξεκινούσα τη μέρα μου με ένα κουλούρι από του Μπακόλα. Πολύ νόστιμες είναι οι χωριάτικες πίτες τους – ιδιαίτερα η πρασοκιμαδόπιτα και η σπανακοτυρόπιτα. Για να εξυπηρετήσουν τους ξενύχτηδες, βγάζουν τις πρώτες πίτες ζεστές στις 4.30 το πρωί, ενώ η πρώτη δόση κουλούρια βγαίνει στις 7.30. Μέχρι το μεσημέρι έχουν ξεπουλήσει πάνω από 300 τεμάχια. Ν. Δ.

Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, Τ/2310-223.797 (04.30-16.30)

Πίτες Βλάστη

Παραδοσιακές, χειροποίητες χωριάτικες πίτες φτιάχνουν στο πιτάδικο της Κάτω Τούμπας, από το 1993. Ο κύριος Κώστας Αστραίος, που έχει καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, έμαθε την τέχνη της πίτας από τη μητέρα του. Η δουλειά ξεκινάει καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις τέσσερις τα χαράματα. Τα φύλλα, που φτιάχνονται με αλεύρι από τους Κυλινδρόμυλους της Κρήτης, ελαιόλαδο και την τεχνική της βλάχικης πίτας, τα ανοίγουν ένα ένα με το χέρι στο ανοιχτό εργαστήριο, πίσω από τις βιτρίνες. Ένα φύλλο πάνω, ένα φύλλο κάτω, μα θαρρείς πως έχει πολλά περισσότερα. «Είναι λόγω των πολλών αναδιπλώσεων που τους κάνω», λέει ο κύριος Κώστας, που δεν μοιράζεται περισσότερες λεπτομέρειες για τη μυστική συνταγή του. Ολημερίς φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν τα τετράγωνα ταψιά και οι πίτες τους είναι πάντα απίθανα τραγανές, με φρέσκες γεμίσεις ημέρας, που ξεχειλίζουν ανάμεσα στα φύλλα. Φτιάχνουν περί τα 22 διαφορετικά είδη, παραδοσιακές χωριάτικες πίτες δυτικής Μακεδονίας, όπως μπλατσιώτικη τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, πρασόπιτα, πρασοσελινόπιτα νηστίσιμη, παστουρμαδόπιτα κ.ά.

Παπάφη 211, Κάτω Τούμπα, Τ/2310-947.815 (07.30-14.30)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/284928139377472

Kathimerini Digital