Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εδώ βάλτε GPS κι ελάτε

Την έχουμε περπατήσει εκατοντάδες φορές, όμως η Θεσσαλονίκη δεν παύει να μας εκπλήσσει. Κρυμμένα φαγάδικα, υπόγεια μυστικά στέκια και πρωτόγνωρες γεύσεις. Αυτή η πόλη παραμένει ανεξάντλητη.

Τα πιροσκί του εργαστηρίου Αγάπη, σαν να τρως σε γεωργιανό σπίτι

Όσοι έχετε συγγενείς ή γείτονες από τη Γεωργία μπορεί να έχετε σταθεί τυχεροί και να ξέρετε τι σημαίνει αυθεντικό πιροσκί. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει το Αγάπη. Περιμένοντας στην ουρά, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στη Βαβέλ: όλες οι φυλές της Θεσσαλονίκης περνούν από δω για να γευτούν αυτά τα φουσκωτά πιροσκί με τις ευφάνταστες γεμίσεις (μέχρι και με φασόλια έχουν), τα ελαστικά χατσαπούρια με την τυρένια γέμιση, τις ανοιχτές πίτες, τα τσεμπουρέκ και πόσα άλλα. Μη φύγετε χωρίς χατσαπούρι, πιροσκί με σπανάκι και τυρί, και πιροσκί με κρέμα μπουγάτσας. Ν. Δ. Χαλκέων 21, Τ/2310-265.755. Δευτέρα-Σάββατο μέχρι τις 18.00. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Το ζαχαροπλαστείο Κυψέλη και τα πεϊνιρλί του Σαββατοκύριακου

Ο λαός μίλησε, και η Κυψέλη φτιάχνει και πεϊνιρλί. Μόνο με τυρί και φρέσκο βούτυρο, σε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο τα Σαββατοκύριακα, που αντέχουν οι ιδιοκτήτες του υπόγειου συνοικιακού ζαχαροπλαστείου να σηκώνονται αξημέρωτα για να ετοιμάσουν τα ζυμάρια, να περιμένουν να φουσκώσουν, να τα γεμίσουν και να τα φουρνίσουν. Πριν προλάβουν να κρυώσουν, εξαφανίζονται καυτά, κυρίως από τους περίοικους, που ξέρουν το μυστικό και οι μυρωδιές τούς ξυπνάνε και τους σέρνουν απ’ τη μύτη. Στην Κυψέλη, εκτός από το παραδοσιακό πεϊνιρλί της Καλαμαριάς, φτιάχνουν στο εργαστήρι τους και μικρά γλυκά σοκολατένια κεράσματα, μιλφέιγ χορταστικού μεγέθους, σιροπιαστά και ωραία τσουρέκια. Ν. Μ.

Κοτυώρων 29, Καλαμαριά, Τ/2310-413.604

ΠΥΛΑΙΑ Δεν χρειάζεται να προφέρετε το Deutsche Metzgerei Ochsenkopf, απλώς πάρτε χοτ ντογκ

Λουκάνικο λευκό Θουριγγίας ή πικάντικο Ντεμπρετσίνερ; Εδώ θα πιείτε νερό από την πηγή. Το αλλαντοποιείο Ochsenkopf, που βρίσκεται πίσω από αυτή την καντίνα, λειτουργεί περίπου 25 χρόνια, η καντίνα μόλις δύο. Με δικές τους προτάσεις ή και δικούς σας συνδυασμούς της στιγμής, μπορείτε να φτιάξετε σαντουιτσάκια ή hot dog, με νόστιμες σάλτσες, ωραίες μουστάρδες και πίκλες. Η ποικιλία σε λουκάνικα και αλλαντικά είναι τεράστια – ωμά, βραστά, αέρος και ωρίμανσης. Διαθέτουν ακόμη και μερικές μερίδες, όπως currywurst με πατάτες, και νόστιμα side πιάτα, όπως καροτοσαλάτα, πατατοσαλάτα, ξινολάχανο και πολλά ακόμα. Ν. Δ.

Στέλιου Καζαντζίδη 45, Τ/2310471.140 και έτερο κατάστημα εντός της Αγοράς Μοδιάνο.

Δοξασμένα εντόσθια στο τηγάνι στην κουζίνα της Δόξας

Ο Δραμινός Τάσος Παπαδόπουλος ανοίγει το 1968 ένα καφενείο στις παρυφές της Άνω Πόλης, στο οποίο μαγειρεύει η γυναίκα του Αναστασία. Τη δεκαετία του ’70, ο γιος του Γιώργος μπαίνει στο μαγαζί με τη δική του σύζυγο, τη Νίκη, και κρατάνε το καφενείο που έχει ήδη γίνει ταβερνάκι. Ο Τάσος ο νεότερος, τρίτη γενιά, συνεχίζει, στο ίδιο κουζινάκι με το οινοπνευματί χρώμα, να μαγειρεύει με τον πατέρα του υπέροχα κεφτεδάκια, σπλήνες και καρδιές, και φοβερό συκώτι, όλα στο τηγάνι. Πατάτες κομμένες στο χέρι, σαλάτες, δυο ορεκτικά, τα απολαμβάνουν παλιοί και νέοι πελάτες, εξηντάρηδες που έρχονταν στη Δόξα όσο ήταν φοιτητές αλλά και νεότεροι που ανακάλυψαν αυτό το ατόφιο ρετρό ταβερνείο. Ν. Δ.

Αποστόλου Παύλου 25, Τ/2310-202.608. Καθημερινά 13.30- 00.00, Κυριακή μέχρι 19.00.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/284962499115840

Kathimerini Digital