Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΕ ΆΡΙΣΤΆ ΤΟ ΔΕΚΆ, ΠΟΣΟ ΜΆΚΆΡΟΝΆΣ ΕΙΣΤΕ;

Η μακαρονάδα που τρώει όλη η Ελλάδα είναι carnivorous, είναι vegan και νηστίσιμη, είναι gluten free, είναι ελληνική, είναι ιταλική, είναι τα πάντα και παντού. Είναι ακόμα και το μυστικό ομορφιάς της Σοφίας Λόρεν…

Όταν ήμουν πιτσιρίκι, η μάνα μου είχε βρει ένα κόλπο για να τρώω τα πάντα. Έβαζε σε όσα φαγητά δεν μου άρεσαν μία γερή πιρουνιά μακαρόνια. Τα ανακάτευε, τα βάφτιζε «μακαρονάδα με κάτι» και έκτοτε μου έμεινε κουσούρι και ακόμα και τα φαγητά που δεν πολυσυμπαθώ, τα... αναβαθμίζω με μία δόση σπαγκέτι. Το ψάρι, λόγου χάρη, δεν είναι η αδυναμία μου. Το ψήνω, το φιλετάρω, το λαδολεμονιάζω, το μπλέκω με μια πιατέλα σπαγκέτι και όλα καλά. Για τα όσπρια επίσης ομολογώ πως δεν πετάω τη σκούφια μου. Τα νεροβράζω, τα στραγγίζω, τα πρασινίζω με πέστο βασιλικού, βράζω ένα πακέτο ριγκατόνι και μπλουμ στην κατσαρόλα όλα μαζί, και ύστερα αχνιστά στο πιάτο μου. Αναλόγως πράττω και με άλλα φαγητά καλά για την υγεία, αλλά κακά για τη διάθεσή μου. Με τούτα και με εκείνα τρώω τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μακαρόνια και το μότο μου είναι «δεν παχαίνουν, ομορφαίνουν». Και η Σοφία Λόρεν το είχε πει, και μάλιστα λίγο καλύτερα από μένα, όταν την είχαν ρωτήσει για τις περίφημες καμπύλες της κι εκείνη απάντησε πως «ό,τι βλέπετε το οφείλω στα σπαγκέτι».

Κρητικά σκιουφιχτά στο τηγάνι με τυριά

Βράζουμε 500 γρ. σκιουφιχτά Κρήτης σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Όταν γίνουν αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 300 ml γάλα, 150 ml λευκό, ξηρό κρασί και 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρουν μία βράση και τα μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με 250 γρ. μυζήθρα Κρήτης και 350 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη. Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, τα αδειάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά και προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο από το νερό που κρατήσαμε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, ρίχνουμε ξύσμα από 1/2 λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σπαγκέτι με ανοιξιάτικο πέστο (vegan)

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτουμε 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο και 200 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο μέχρι να αποψυχθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη μαζί με 100 γρ. φύλλα βασιλικού, ακόμα 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 50 γρ. αμύγδαλα ή κουκουνάρια καβουρδισμένα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Βράζουμε 500 γρ. σπαγκέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη. Τα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα πέστο. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως. Πασπαλίζουμε με τριμμένα παξιμάδια.

Χωριάτικο γιουβέτσι με κουσκούς, λουκάνικα και κατσικίσιο τυρί

Βράζουμε 500 γρ. κουσκούς μέχρι να μισομαλακώσει, αλλά να κρατάει αρκετά, και το στραγγίζουμε. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροτριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 4 χωριάτικα λουκάνικα σε φέτες και 20 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε 350 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο, 300 ml νερό, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, γιατί η λιαστή ντομάτα, τα λουκάνικα και το τυρί που θα βάλουμε μετά είναι αλμυρά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Ρίχνουμε το κουσκούς, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό. Σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε από πάνω κατσικίσιο τυρί χοντροτριμμένο.

Φουσίλι με σάλτσα λεμονάτη (vegan και gluten free)

Βράζουμε al dente 500 γρ. φουσίλι χωρίς γλουτένη, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό βρασμού. Ξεπλένουμε καλά τα ζυμαρικά κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο και σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε 1 σφηνάκι ούζο, τα ζυμαρικά και το νερό, ανακατεύουμε να ζεσταθούν, προσθέτουμε τον χυμό από 4 λεμόνια και το ξύσμα από 2 λεμόνια κι ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε σε πιάτα, ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα.

ΜΕΖΕΔΕΣ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283119958145856

Kathimerini Digital