Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Μπουγάτσα έφτιαχναν στη Θεσσαλονίκη πολύ πριν την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων, όπως μαρτυρά και η ίδρυση Συντεχνίας Μπουγατσοποιών το 1917. Ο κ. Μπαντής μας πληροφορεί πως στο πρώτο καταστατικό της εγγράφονται ως μέλη πολλοί Έβραίοι και κάποιοι Ηπειρ

ΑΛΗΘΈΊΈΣ ΓΊΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

▶ Τα περισσότερα εργαστήρια χρησιμοποιούν στη φυλλοποίηση φυτικά λιπαρά και όχι βούτυρο, επειδή υποστηρίζουν πως το φύλλο γίνεται έτσι πιο κρατσανιστό.

▶ Κάποια μπουγατσατζίδικα φτιάχνουν τη «σκέτη», μια μπουγάτσα χωρίς γέμιση, μόνο με επάλληλες στρώσεις φύλλου και ζάχαρη. Η συνταγή θεωρείται πως έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Είναι πεντανόστιμη.

▶ Από ένα μικρό μπαλάκι ζύμης ένας ικανός τεχνίτης μπορεί να ανοίξει το φύλλο αέρος στο χέρι, σε διάσταση που μπορεί να φτάσει το ενάμισι μέτρο. Όπως τινάζεται το φύλλο στον πάγκο και φουσκώνει από τον αέρα, μοιάζει με το ρούχο των Δερβίσηδων όταν στροβιλίζονται.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικά, από τη λέξη Η pogaça βέβαια είναι κι αυτή λέξη-δάνειο, από τη Δύση, καθώς συνδέεται με το ιταλικό που προέρχεται από το λατινικό και σημαίνει ψωμί που ψήνεται στην εστία ή στο τζάκι. Η λέξη που απαντάται από τον Μεσαίωνα ταξίδεψε στην Ουγγαρία κι από εκεί στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Λέξεις με παρόμοιες ρίζες και σημασία βρίσκουμε στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Σερβία, στη Σλοβενία, αλλά και στην Αυστρία και τη Σλοβακία.

pogaça. μπουγάτσα panis focacius (συνήθως ανθότυρο ή φέτα) ΤΊ ΣΧΈΣΗ ΈΧΈΊ Η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΈ ΤΗ ΦΟΚΑΤΣΊΑ; foccacia,

ΤΥΡΊ

ΚΡΈΜΑ

ΣΠΑΝΑΚΊ

ΚΊΜΑΣ ΠΡΑΛΊΝΑ

Μπουγάτσα + σοκολατούχο γάλα = Love for ever

ΕΞΟΔΟΣ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283205857491776

Kathimerini Digital