Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

+ 3 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ

Κλασική γλυκιά γέμιση με κρέμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20΄

ΑΝΑΜΟΝΗ: 1-2 ώρες ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 2 μπουγάτσες)

750 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

225 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική 135 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη) ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο 3 κρόκοι από μεσαίου μεγέθους αυγά

(προαιρετικά) ελάχιστο αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φουσκώσει το γάλα. Προσθέτουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας έντονα και γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας (ή τη βανιλίνη), το ξύσμα και το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τώρα τους κρόκους (αν θέλουμε) και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ (για να κρυώσει πιο γρήγορα), την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.

Πριν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα, τη χτυπάμε καλά με το σύρμα (ή με μίξερ χειρός) για να αφρατέψει.

Γέμιση με κρέμα τυριών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15΄ ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 2 μπουγάτσες)

40 γρ. βούτυρο αγελαδινό

40 γρ. αλεύρι μαλακό

400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

200 γρ. ανάλατη μυζήθρα νωπή (ή ανθότυρο νωπό), θρυμματισμένη

1 αυγό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην αφρίσει, σκουρύνει και «ψηθεί». Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, παίρνοντας αυτό που έχει κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να μην καεί, μέχρι να φτιάξουμε μια παχύρρευστη κρέμα ρου (roux), τη βάση της μπεσαμέλ.

Προσθέτουμε το γάλα, σε δόσεις, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, ώστε να διαλυθούν τυχόν σβόλοι που θα σχηματιστούν. Μόλις φτιάξουμε μια λεία κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνουμε το αυγό και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να κρυώσει πιο γρήγορα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά

του, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύουμε απαλά.

Γέμιση με ανάμεικτο κιμά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 25΄ ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 2 μπουγάτσες)

500 γρ. κιμάς ανάμεικτος: μισός μισός μοσχαρίσιος με χοιρινό ή μισός μισός μοσχαρίσιος με πρόβειο

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 4 λεπτά πράσα (το λευκό και το τρυφερό

πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη 30 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό και αχνίζουμε, μέχρι το νερό να σωθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε αμέσως και γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, για να κομματιαστεί καλά και να μη μείνουν συμπαγείς σβόλοι.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει παντού χρώμα και να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλει. Προσέχουμε όμως να μη στεγνώσει εντελώς. Περίπου στα μισά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε στην μπουγάτσα.

ΣΥNTAΓΕΣ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283231627295552

Kathimerini Digital