Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τερουάρ… με ολίγον από Βαρδάρη

Δέκα κρασιά που μας συστήνουν τον αμπελώνα της Θεσσαλονίκης σε όλο του το μεγαλείο.

Chardonnay Βαρέλι 2019, ΚΤΉΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΉ, ΑΣΚΌΣ ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉΣ

Πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο όμορφο χωριό Ασκός, σε υψόμετρο 500 μ., ο Θανάσης Αρβανιτίδης παράγει κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Το βαρελάτο Chardonnay του αξίζει να το δοκιμάσετε.

Άσύρτικο 2019, ΌΙΝΌΠΌΙΕΙΌ AKRATHOS, ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

Ο Akrathos έκλεψε την παράσταση πριν από μερικά χρόνια στον Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης με το πρώτο χρυσό βραβείο για το Ασύρτικό του. Οι αμπελώνες του βρίσκονται απέναντι από το Άγιον Όρος, σε υψόμετρο 550-700 μ., είναι φυτεμένοι με ελληνικές ποικιλίες και καλλιεργούνται βιολογικά.

Moschato Bubbly Rosé, Μοσχάτο ΆλεξανδρείαςΜοσχάτο ερυθρό, ΌΙΝΌΠΌΙΕΙΌ ΜΑΤΑΜΉ, ΠΌΛΎΓΎΡΌΣ ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉΣ

Ο Απόστολος Ματάμης, γεωπόνος με μεταπτυχιακό στην Ντιζόν και εμπειρία σε πολλά οινοποιεία, ίδρυσε το 2007 το δικό του. Ασχολείται κυρίως με αφρώδη. Το bubbly rosé είναι ένα ευχάριστο ημιαφρώδεςημίγλυκο ροζέ, κυρίως από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με το ερυθρό Μοσχάτο να προστίθεται σε ποσοστό μόλις 5% για το χρώμα.

Nibus Russus 2019, Ξινόμαυρο-Syrah-Merlot, ΚΤΉΜΑ ΚΑΜΑΡΑ, ΩΡΑΙΌΚΑΣΤΡΌ ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉΣ

Η οικογένεια Κιουτσούκη αποφάσισε να κάνει αποκέντρωση, μετακομίζοντας λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και φυτεύοντας 110 στρέμματα αμπελώνων. Έχουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το κρασί και το αμπέλι και παράγουν κρασιά με μηδενικά πρόσθετα, με γηγενείς ζύμες και αυθόρμητες ζυμώσεις.

Cabernet Sauvignon 2020, ΌΙΚΌΓΕΝΕΙΑ ΤΖΙΚΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

Ένα πληθωρικό και στιβαρό ερυθρό κρασί που αξίζει να εξερευνήσετε, από ένα οικογενειακό οινοποιείο στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής που ακολουθεί βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, ενώ ασχολείται κυρίως με διεθνείς ποικιλίες.

Ράμνιστα 2018, ΚΤΉΜΑ ΚΎΡ-ΓΙΑΝΝΉ, ΝΑΌΎΣΑ

Ο Στέλλιος Μπουτάρης έχει οδηγήσει το οινοποιείο στην επόμενη μέρα. Η Ράμνιστα παραμένει ένα από τα κορυφαία Ξινόμαυρα εντός και εκτός Νάουσας, με δυνατότητα παλαίωσης δεκαετιών. Για να βρεις αντίστοιχα κρασιά σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα.

Aiora 2021, Μαυροτράγανο-ΞινόμαυροSyrah, ΌΙΝΌΠΌΙΕΙΌ ΜΌΣΧΌΠΌΛΙΣ, ΜΌΝΌΠΉΓΑΔΌ ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉΣ

Ένα σχετικά νέο οινοποιείο, αλλά με εξαιρετικά κρασιά. Ο Γιώργος Γερμάνης εξειδικεύεται στο αμπέλι και έχει μεταδώσει τις γνώσεις του στον γιο του Θοδωρή και στον γαμπρό του Δημήτρη. Η Aiora είναι από τις πιο γνωστές ετικέτες τους και σε εξαιρετική τιμή.

Λημνιό 2021, ΌΙΝΌΠΌΙΕΙΌ ΑΣΛΑΝΉ, ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉ

Ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο με ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στη Νέα Μηχανιώνα. Το Λημνιό τους είναι μπαχαρένιο, φρουτώδες και ζουμερό, σίγουρα ένα από τα ποιοτικότερα αυτής της ποικιλίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Άφρός, Ροδίτης, ΌΙΝΌΠΌΙΕΙΌ ΚΕΧΡΉ, ΘΕΣΣΑΛΌΝΙΚΉ

Μετά το Δάκρυ του Πεύκου που επανασύστησε τη ρετσίνα, οι Κεχρήδες για μία ακόμα φορά πρωτοπόρησαν με την πρώτη αφρώδη ρετσίνα από Ροδίτη. Ένα κρασί πασπαρτού, για δύσκολα και έντονα πιάτα.

Μαλαγουζιά 2022, ΚΤΉΜΑ ΓΕΡΌΒΑΣΙΛΕΙΌΎ, ΕΠΑΝΌΜΉ

Ξεκάθαρα η νούμερο ένα Μαλαγουζιά στην Ελλάδα, από έναν οινοποιό που έχει συνδέσει το όνομά του με αυτή την ποικιλία. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου τη φύτεψε στο τερουάρ της Επανομής και την έκανε μία από τις πιο διάσημες και εμπορικές λευκές ελληνικές ποικιλίες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283343296445248

Kathimerini Digital