Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σιρόν με πασκιτάν και ξυγαλί βούτυρο

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ:

«Το σιρόν είναι ένα εμβληματικό ποντιακό, αυστηρά παραδοσιακό πιάτο με πολύ “βαρύ παρελθόν”», εξηγεί η Αφροδίτη. «Το φαγητό αυτό θα ξυπνήσει μνήμες στους παλιούς και οι νεότεροι θα γνωρίσουν μέσα από αυτό τον γαστρονομικό πολιτισμό του Πόντου. Έχει, δε, μεγάλη διατροφική αξία, χάρη στις πρώτες ύλες του», συμπληρώνει.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 6-8΄

ΕΥΚΟΛΟ

(για 4 μερίδες)

500 γρ. σιρόν (βλ. δίπλα)

250-300 ml βραστό νερό + λίγο επιπλέον,

χλιαρό

500 γρ. πασκιτάν (βλ. δίπλα)

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

250 γρ. ξυγαλί βούτυρο λίγο αλάτι καυτερή πάπρικα (προαιρετικά και όσο

αντέχουμε)

ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα ταψάκι στερεώνουμε όρθια τα σιρόν, κοντά το ένα στο άλλο, και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό. Σκεπάζουμε το ταψάκι με μια πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 2 λεπτά, μέχρι τα σιρόν να απορροφήσουν το νερό και να μαλακώσουν – είναι ζυμαρικά που δεν χρειάζονται βράσιμο.

Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε το πασκιτάν, το σκόρδο και αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα ή με πιρούνι, μέχρι το πασκιτάν να αραιώσει και να γίνει σαν ημίρρευστος χυλός.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ξυγαλί βούτυρο σε μέτρια φωτιά για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να λιώσει, να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα και να σταματήσει να τσιτσιρίζει (να «μιλάει», όπως λένε στον Πόντο). Προσέχουμε να μη σκουρύνει έντονα, γιατί θα πικρίσει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

Ξεσκεπάζουμε τα σιρόν και τα περιχύνουμε πρώτα με το πασκιτάν και στη συνέχεια με το καυτό ξυγαλί βούτυρο. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα. Το προτείνουμε γιατί ταιριάζει θαυμάσια. Σερβίρουμε αμέσως.

Λευκά κρασιά: Μαλαγουζιά, χαρμάνια με Ασύρτικο-Μοσχάτο για τη δροσερή σαλάτα και τα σιρόν και ένα βαρελάτο Chardonnay με τη γεμιστή κότα.

ΠΡΟΣΩΠΟ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283759908272960

Kathimerini Digital