Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μέσα στα κάστρα της Άνω Πόλης

ΝΙΚΟΣ ΚΆΡΆΝΙΚΟΛΆΣ ΑΠΟ ΤON ΤΆΣΟ ΠΆΠΆΔΟΠΟΥΛΟ* ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανηφορίζουμε στη γραφική συνοικία της Θεσσαλονίκης και ανακαλύπτουμε μεσαιωνικά τείχη, οθωμανικά σπίτια, επιβλητικούς πύργους και την ωραιότερη θέα στην πόλη.

ΛΊΓΟ ΠΊΟ ΠΆΝΩ από τις πολύβουες συνοικίες του κέντρου βρίσκεται ένας λαβυρινθώδης τόπος, μια μυστηριώδης αστική χρονομηχανή, που μεταφέρει τον επισκέπτη σε έναν ιδιαίτερο κόσμο. Άν βρεθείτε ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικές οικίες της οθωμανικής εποχής, μικρά σπίτια που ακουμπούν στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, επιβλητικούς πύργους που εποπτεύουν το άστυ και τη θάλασσα, φροντισμένους κήπους φρουρούμενους από νωχελικά γατάκια, τότε βρίσκεστε σίγουρα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Περίκλειστη από τα «κάστρα», όπως αναφέρονται οι ντόπιοι στις βυζαντινές οχυρώσεις της πόλης, η Άνω Πόλη αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο αυθεντική γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Κηρυγμένη ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, μπόρεσε –μέχρις ενός βαθμού– να διατηρήσει τον παλιό της χαρακτήρα και τις μυστικές της γωνιές. Κατοικημένη ήδη από την εποχή της ίδρυσης της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο, φιλοξένησε πολυτελείς ρωμαϊκές οικίες, σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες και μονές, Οθωμανούς αγάδες που την κόσμησαν με περικαλλείς κρήνες, χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες που στα στενά της καλντερίμια προσπάθησαν να αναστήσουν τις διαλυμένες τους ζωές, ρεμπέτες που αποτύπωσαν τον έρωτα και τα πάθη τους στα μελαγχολικά τους τραγούδια, ενώ μέσα στο φρούριο του Επταπυργίου, το διαβόητο Γεντί-Κουλέ των παλιών Σαλονικιών, πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι ανέμεναν την πολυπόθητη λευτεριά ή τη μέρα της εκτέλεσής τους. Προσφέροντας μαγευτικές θεάσεις στον Όλυμπο και στον κόλπο του Θερμαϊκού, η Άνω Πόλη αποτελεί τη μυστική ψυχή της Θεσσαλονίκης. Aυτός που θα την αναζητήσει δεν πρόκειται να βγει χαμένος.

* Ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι αρχαιολόγος-ξεναγός.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283867282455360

Kathimerini Digital