Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΠΟΥΓIOYΡNTI

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ πιπεριές, τυρί και ντομάτα. Αυτά τα τρία, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, συνθέτουν το σαλονικιώτικο μεζέ.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΡΕΛΛΟΥ @MONAKRIVE

ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ;

➊ Η καυτερή πιπεριά, φρέσκια ή ξερή σε νιφάδες (μπούκοβο)

➋ Το τριμμένο κασέρι στην επιφάνεια, που λιώνει ηδονικά, σχηματίζοντας μια ρόδινη, μαστιχωτή κρούστα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ; Η λέξη «μπουγιουρντί» σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις μέρες μας σημαίνει «επίσημο έγγραφο με δυσάρεστο περιεχόμενο» όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός ή ένα βαρύ πρόστιμο.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ Προτιμήστε να ψήσετε μέσα σε πυρίμαχο σκεύος και όχι σε απλή λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, για να μην χάσετε τη ζουμερή σαλτσούλα.

ΤΟ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΟΥ

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μήκους περίπου 30 εκ. και στο κέντρο του τοποθετούμε ένα κομμάτι φέτα 100 γρ. Βάζουμε από πάνω 3 λεπτές φέτες ντομάτας και 1/2 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες. Πασπαλίζουμε με μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε) και ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή λίγη ξερή. Πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας τριμμένο κασέρι, κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν φάκελο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να ενωθούν οι γεύσεις.

Η ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Μεζές εμβληματικός και με ονομασία προέλευσης, το μπουγιουρντί λέγεται ότι πήρε το όνομά του γιατί «καίει» λόγω του μπούκοβου, όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός. Μεζές εκ των ων ουκ άνευ στα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται και στα γρήγορα στο σπίτι, στα ειδικά ατομικά πυρίμαχα σκεύη που βρίσκουμε στην αγορά.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ;

Ωραία τσίπουρα και premium ούζα.

ΜΕΖΕΔΕΣ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/284326843956032

Kathimerini Digital