Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΑΣ ΕΔΩ

Μια λίστα με τα αγαπημένα μας εστιατόρια στην πόλη, από κλασικά μαγαζιά που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην εστίαση μέχρι νέες αφίξεις, που όμως υπόσχονται πολλά.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Duck Στην ερημιά της βιομηχανικής περιοχής της Πυλαίας, η σεφ Ιωάννα Θεοδωρακάκη έχει δημιουργήσει έναν ζεστό χώρο, που θυμίζει εξοχικό σπίτι, έτσι που νιώθεις σαν να είσαι φιλοξενούμενός της. Έχει και μια μικρή αυλίτσα με μποστάνι, όπου καλλιεργεί διάφορα λαχανικά και μυρωδικά. Το μαγειρικό της στιλ είναι comfort, ωστόσο πολυτελή υλικά πρωταγωνιστούν στα πιάτα της. Μαγειρεύει χωρίς ταμπέλα: από προβατίνα με μελιτζάνες μέχρι σούπα σελινόριζας με αστακό ή ζαρκάδι από φάρμα της Ξάνθης με λευκή σάλτσα και τρούφα. Το κατσικάκι μέσα στη φωλιά από τηγανητές πατάτες ήταν το αγαπημένο μας από τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Έχουν δικό τους ψωμί, μεγάλη λίστα κρασιού και η εξυπηρέτηση είναι σε υψηλό επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ η κουζίνα τους είναι ανοιχτή προς τα τραπέζια και εργάζονται εκεί συνολικά 22 άνθρωποι, ακόμη και τις ώρες αιχμής υπάρχει ηρεμία – η Θεοδωρακάκη κινείται διακριτικά και με προσήλωση στο φαγητό και οι μάγειρες ακολουθούν τον δικό της τρόπο. Παίζουν ένα έργο στις φωτιές και στα τηγάνια. Ν. Δ.

Χάλκης 3, Πυλαία, Τ/2315-519.333.

Κόστος 30-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Ηλιόπετρα Ατμόσφαιρα σπιτική, φαγητό συναισθηματικό και ουσιαστικά νόστιμο. Στην Ηλιόπετρα, ο Γιώργος Ζαννάκης, σεφ και ιδιοκτήτης του μαγαζιού, με θητεία στο μαγειρικό φυτώριο της Μούργας, μαγειρεύει μια δική του κουζίνα με προσωπικότητα και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ο κατάλογος διαμορφώνεται καθημερινά, ανάλογα με την εποχή, ενώ οι περισσότερες πρώτες ύλες είναι βιολογικές, συχνά από μικρούς παραγωγούς. Λαβράκι στη σχάρα πρασοσέλινο, κουνέλι στην κατσαρόλα με λαχανικά, μοσχαρίσια γλώσσα με τηγανητό αυγό και σπανάκι, αρνάκι με τραχανά ή μάγουλα με χυλοπίτες είναι μερικά απ’ όσα ετοιμάζει, ενώ η αγάπη του για την Ασία βρίσκει συχνά έκφραση, δημιουργική αλλά και ταπεινή, σε πιάτα όπως η πάπια με νουντλς φαγόπυρου, το ρύζι σούσι με λαβράκι και αμπελοφάσουλα ή η ψητή παλαμίδα τυλιγμένη σε φύλλα ρυζιού. Γ. Π.

Αισχύλου 5, Τ/2314-055.553.

Κόστος: 20-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Extravaganza Εννέα χρόνια μετά, η Extravaganza των Αντώνη Μουστάκη, Σάββα Μιχαηλίδη και Βασίλη Κυζιρίδη συνεχίζει στην ίδια μαγειρική φιλοσοφία, αρκετά ωριμότερη, συνδυάζοντας τεχνικές, συνταγές και κουλτούρες του κόσμου σε ένα εύπεπτο περιτύλιγμα, οικείο στον ελληνικό ουρανίσκο. Το μαγειρικό κουμάντο κάνει ο Αντώνης, φροντίζοντας μαζί με τους συνεργάτες του να έχουν σταθερή και καλή πρώτη ύλη από συνεργασίες που έχουν χτίσει μέσα στα χρόνια. Η φάρμα The Chilli factor (βλ. σελ. 118) από τους Νέους Επιβάτες τούς προμηθεύει με εποχικά λαχανικά, το κρέας τούς το στέλνουν από την Αρέθουσα, η φέτα είναι Χαλκιδικής, οι πατάτες Αρχαγγέλου, φέρνουν χέλια από το Μεσολόγγι και αρκετά προϊόντα από την Κρήτη και τη Μυτιλήνη. Δοκιμάσαμε πιάτα χορταστικά και με comfort νοστιμιά, όπως μια γενναία Caesar’s πασπαλισμένη με τηγανητό κέιλ, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με τέλεια καπνιστή σάλτσα ντομάτας, φέτα και τραγανό κρεμμύδι, τηγανητές πατάτες με λάδι τρούφας και παρμεζάνα και τάκος με μελωμένη πανσέτα φούρνου. Μικρή λίστα με κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Ν. Μ.

Επισκόπου Αμβροσίου 8, Τ/2310-529.791.

Κόστος: 20-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Μούργα Το άνοιγμα της Μούργας συνέπεσε με την περίοδο που η γαστρονομία της πόλης άρχισε να ενηλικιώνεται. Υποθέτω ότι αυτός είναι σημαντικός λόγος που το ιδιοσυγκρασιακό αυτό μαγαζί που βρίσκεται εκτός πιάτσας, φούντωσε και έγινε πολύ γρήγορα μια κυψέλη για foodies. Με υλικά από τη βιολογική αγορά, λειτουργεί σχεδόν χωρίς μενού, αφού προτεραιότητα δεν έχει η συνταγή, αλλά το προϊόν. Ανοιχτή κουζίνα και ιδιοσυγκρασιακά κρασιά στην πιο ωραία απόδοση καφενείου του 21ου αιώνα. Το μαγαζί των Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη και Γιάννη Λουκάκη ακόμα συζητιέται περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο στην πόλη. Στον Λουκάκη δεν αρέσει να ταλαιπωρεί τα υλικά, τα έχει περί πολλού. Ακόμη κι όταν στα πιάτα του οι συνδυασμοί μοιάζουν απίθανοι, από το φαγητό πηγάζει συναίσθημα και οικειότητα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις γαρίδες σε ένα τύποις σαγανάκι με αυγά μελάτα, πρόβεια κρέμα και πάστα σκόρδο. Ούτε θα ξεχάσω πως μια άλλη φορά μάς πρόσφερε όλο ενθουσιασμό ένα μάτσο σπαρταριστά λάπαθα εντελώς ωμά, με μόνο μία σταλιά λαδόξιδο. Και από όταν είχα πρωτοπάει, θυμάμαι τους αμπελοντολμάδες με πλιγούρι και μπακαλιάρο και τις παπαρδέλες με λευκές μελιτζάνες στιφάδο, όπως και κάμποσα άλλα.

Χριστοπούλου 12, Τ/2310-268.826.

Κόστος: 20-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Μαιτρ και Μαργαρίτα Το μικρό αυτό εστιατόριο, που δημιουργήθηκε από εκπροσώπους της νέας θεσσαλονικιώτικης κουζίνας, έχει βρει καλό μαγειρικό ρυθμό. Στον νέο, υπέροχο χώρο τους έχουν αποκτήσει το δικό τους, ξεχωριστό μαγειρικό στιλ: τοπικά υλικά φωτίζονται σε μοντέρνες μαγειρικές, που έχουν στοιχεία άλλοτε

fusion και άλλοτε βορειοελλαδίτικα ή μεσογειακά. Κάνουν τατάκι τη φρέσκια τούνα και σ’ τη σερβίρουν με ψητό κουνουπίδι και κρέμα αχλάδι. Ο ψητός λαιμός σχάρας έχει γλάσο ελληνικού καφέ και συνδυάζεται με πουρέ από κυδώνι, ενώ το χταπόδι ντύνεται με μπούκοβο και συνοδεύει νιόκι σελινόριζας με πράσινο μήλο. Κρασιά επιλεγμένα, όχι τα πιο δημοφιλή, αλλά ετικέτες-προτάσεις που αναδεικνύουν μια ποικιλία, ένα οινοποιητικό στιλ και κομπλιμεντάρουν το φαγητό. Ν. Δ.

Φράγκων 3, Τ/2314-007.586.

Κόστος: 25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Νέα Φωλιά

Το ημιυπόγειο κουτούκι στις παρυφές της Άνω Πόλης χρονολογείται από το 1967, με τη νέα εποχή του να αναβιώνει από το 2011. Η Νέα Φωλιά, με αρχιμάγειρες τον Γιώργο Χλούζα και τον Δημήτρη Παρδαλίδη, θυμίζει ένα παλιό καφενείο από τις κατσαρόλες του οποίου βγαίνουν μερακλίδικα φαγάκια. Τα παιδιά μαγειρεύουν πολλούς μεζέδες, δεν λυπούνται το καυτερό, το παπρικάτο, τα μυρωδικά. Με διαλεχτά υλικά φτιάχνουν αυτή την περίοδο ένα ωραίο συκώτι μαγειρεμένο με λάχανο –τέλειος κρασομεζές– αλλά και καβουρμά μοσχαρίσιο από την Ξάνθη με ψητή λαχανίδα και σάλτσα ρόδι. Στην κάβα που έχουν φτιάξει, βρίσκουμε πια 30 ετικέτες, ελληνικές ποικιλίες από όχι και τόσο γνωστούς παραγωγούς. Κριτήριο είναι η καλή οινοποίηση. Το μενού τους αλλάζει τακτικά και τώρα έχουν ετοιμάσει πολλά νέα πιάτα για τη Σαρακοστή. Ν. Δ. Αριστομένους 4, Τ/2310-960.383.

Κόστος 18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Διαγώνιος

Ψησταριά με αισθητική αστικού εστιατορίου και σέρβις αστέρων. Αυτό είναι η Διαγώνιος, μια ταβέρνα με φαγητό της ώρας, όπου το επάγγελμα του σερβιτόρου γίνεται λειτούργημα. Ευγενικοί, σε καλοϋποδέχονται, σε ελαφραίνουν από τα πανωφόρια, σου προτείνουν το τραπέζι του γούστου σου, σου κάνουν τόπο να καθίσεις. «Πελάτες μας, που τους έφερναν οι γονείς τους στο παιδικό καροτσάκι, έρχονται τώρα με τα δικά τους παιδιά», λέει ο Δημήτρης Λιάσκας, που εργάζεται εδώ για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Στη Διαγώνιο τρώμε γύρο και σουτζουκάκια, μεταξύ άλλων κρεατικών. Αυτά όμως ξεχωρίζουν. Χειροποίητα τω όντι. Για τον γύρο, πενήντα κιλά ωμό κρέας παστώνεται με αλάτι, πιπέρι και κρεμμύδι, στήνεται στη σούβλα και κόβεται σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη, ζουμερός, ξεροψημένος ή και πιο… καρβουνισμένος. Καθημερινά ζυμώνουν και σαράντα κιλά κιμά για τα σουτζουκάκια τους, που δεν είναι ιδιαίτερα μπαχαράτα – όσα και να φας, δεν τα νιώθεις βαριά στο στομάχι. Πατάτες στρογγυλές μούρλια, χειροποίητη ρώσικη σαλάτα – όπως και όλες οι αλοιφές τους. Διαθέτουν πολλά εμφιαλωμένα (και μόνο) κρασιά, μεταξύ των οποίων το μικρό Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, 187 ml, ό,τι πρέπει για το ταβερνίσιο φαγητό. Θα φάτε και θα εξυπηρετηθείτε σαν άρχοντες. Για το καλό τους φαγητό και την απροσποίητη φροντίδα ερχόμαστε ξανά και ξανά.

Πλατεία Φαναριωτών 2, Τ/2310-260.958. Κόστος: 15-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Clochard

Σε νέο χώρο, σε μια ωραία περαντζάδα στην οδό Μητροπόλεως, το παλιό αστικό εστιατόριο της πόλης αστράφτει. Καθρέφτες, σωστός φωτισμός, με ένα μεγάλο γυάλινο κελάρι και φροντισμένη art de la table, μοιάζει πιο πολυτελές από ποτέ. Το ίδιο και το φαγητό του. Τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, για τα οποία είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, πάντα καλομαγειρεμένα, υπάρχουν στο μενού, αλλά σε μειοψηφία. Η νέα μαγειρική εποχή του Clochard περιλαμβάνει πολλά πιάτα με ωμά, όπως καρπάτσιο χταποδιού με ρεβιθάδα, αυγοτάραχο και πίκλα μανιταριού, επίσης καρπάτσιο φαγκρί με κρίταμο και μοσχολέμονο, αλλά και nigiri από wagyu πικάνια. Δοκιμάσαμε έναν μπακαλιάρο παραγαδίσιο, μαγειρεμένο αλά πολίτα, με λεμονάτη σάλτσα με χαβιάρι. Το ψάρι ήταν εξαιρετικά ψημένο, σαν στον ατμό, όλο θαλασσινά ζουμιά. Τον μουσακά, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα τους, τον κάνουν με σιγομαγειρεμένα μάγουλα και, αντί για μπεσαμέλ, φτιάχνουν έναν πλούσιο αφρό με Μετσοβόνε. Με τη λίστα κρασιού τους θα κακομάθετε: περισσότερες από 600 ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο, πολλά magnum αλλά και τρίλιτρα, ετικέτες από τους γνωστότερους οίκους της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας και περίπου 30 επιλογές σε ποτήρι. Προτείνεται και για επαγγελματικά γεύματα, σε περιπτώσεις που δεν θέλετε το φαγητό να χαλάσει μια σημαντική συμφωνία. Κομνηνών 10, Τ/2310-239.805. Κόστος: 35-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Δέκα Τραπέζια

Με σοβαρή σκέψη πάνω στη φιλοσοφία του μεζέ, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης ενσωματώνει, σε ένα μενού που διαφοροποιείται συχνά, πιάτα με αναπάντεχους συνδυασμούς, με σκοπό όχι μόνο την πρωτοτυπία, αλλά και τη βαθιά νοστιμιά. Από αρνίσια κεφτεδάκια με κρέμα ρεβιθιού με μπαχαρικά μέχρι ζυγούρι βραστό με κρέμα τραχανά, ψαράκι σαβόρο και ωμά γεμιστά, τα μικρά πιατάκια περιέχουν συμπυκνωμένη γεύση. Επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, με έμφαση στις ήπιες οινοποιήσεις.

Στρατηγού Καλλάρη 4, Τ/2310-251.010. Κόστος 20-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

+τροφή

Τα υλικά που διαλέγει ο σεφ πατρόν Γιάννης Λουκάκης για το Συντροφή είναι τόσο καλά, που θα μπορούσαμε να τα τρώμε ως έχουν, εντελώς ωμά και ανεπεξέργαστα. Φανταστείτε τι κάνει σε αυτή την πρώτη ύλη το χέρι του ταλαντούχου σεφ, που μαγειρεύει με το κεφάλι σκυμμένο προς την τροφή και με την καρδιά του. Από τα αλεύρια και τα τυροκομικά μέχρι το κρέας και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όλα είναι βιολογικά, εκτός από τα ψάρια, που είναι μόνο ανοιχτής θάλασσας. Εδώ ακολουθείται η zero-waste φιλοσοφία, οι πρώτες ύλες αξιοποιούνται στο έπακρο – μέχρι και τα κοτσανάκια και οι φλοιοί συμβάλλουν στο μαγείρεμα και ενισχύουν τη γεύση. Στη λίστα κρασιού βρίσκουμε μόνο βιοδυναμικά κρασιά και ήπιας οινοποίησης, επιλεγμένα από τον συνιδιοκτήτη Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη. Το μενού αλλάζει κάθε μέρα. Ν. Δ.

Δόξης 7, Τ/2310-540.260. Κόστος: 28-35 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Όλυμπος Νάουσα

Ο σερβιτόρος μας για εκείνη τη βραδιά ήταν ο Απόστολος. Ήρθε και συστήθηκε, περιποιημένος, με την κομψή στολή του. Στην πρώτη ζωή του εστιατορίου, κάθε πελάτης είχε τον δικό του σερβιτόρο, έναν φροντιστή που θα εξασφάλιζε την καλοπέρασή του στο γεύμα. Η ωραία συνήθεια διατηρήθηκε! Μετά από μερικά λεπτά ο Απόστολος έφερε τον πουρέ σπανάκι, ένα πιάτο γνωστό στο Όλυμπος Νάουσα από τη δεκαετία του 1960. Η αναβίωση του εστιατορίου ήταν ένα σημαντικό στοίχημα που βάλθηκε να κερδίσει ο ξενοδοχειακός όμιλος Tor μαζί με την Grivalia Hospitality, που ανέλαβαν την επένδυση για το ξενοδοχείο On Residence, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το εστιατόριο. Άλλο ένα σημαντικό στοίχημα επιχειρεί να κερδίσει ο Δημήτρης Τασιούλας, επικεφαλής στην κουζίνα. Εξέλιξε, πειράζοντας τεχνικές και μορφή, κάποιες κλασικές συνταγές όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, που σερβίρονται σήμερα με αφρό αυγολέμονου και πέρλες λεμονιού. Δημιουργική ελληνική κουζίνα, πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιού με πολλές επιλογές σε ποικιλίες και καλή τιμολόγηση, και σέρβις αξιώσεων σε ένα θεσπέσιο περιβάλλον που γίνεται πρωταγωνιστής της βραδιάς. Ν. Δ.

Λεωφόρος Νίκης 5, Τ/2310-275.715. Κόστος: 30 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Ντάνγκαρα

Στη βορειοελλαδίτικη slang, η λέξη «ντάνγκαρα» σημαίνει «περνάω πολύ καλά», κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στο εστιατόριο του Μπάμπη Τσοτάκη στη Ροτόντα. Στο επίκεντρο της κουζίνας τους έχουν υλικά και συνταγές από τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία διαχειρίζεται ο μάγειρας Κώστας Φωτιάδης, συνεργάτης του προηγούμενου σεφ, Γιώργου Κατακαλίδη. Στο νέο μενού του Ντάνγκαρα θα βρούμε πιάτα ελαφρώς πιο τεχνικά και πιο πολλά χορτοφαγικά. Οι συνταγές παραμένουν βόρειες ως επί το πλείστον, με έμφαση στην υπομονετική και τραχιά μακεδονίτικη γαστρονομία, που λειαίνεται με σύγχρονα στοιχεία. Τα νόστιμα κεμπάπια τους, που φτιάχνονται με ανάμεικτα τρία κρέατα, σερβίρονται με μια σαλάτα τύπου κόλσλοου, το γιουβετσάκι μανιταριών μαγειρεύεται με γίδινο κεφαλοτύρι Βλάστης –ή και χωρίς για τους vegan–, η μοσχαρίσια γλώσσα με rub ελληνικού καφέ συνοδεύεται με πίκλα κουνουπίδι. Πρόσφατα εντάχθηκε στο μενού το πιάτο-σύμβολο της Φλώρινας, σουτ μακάλο, ήτοι κεφτεδάκια μέσα σε αλευρόσαλτσα. Ν. Μ.

Αρμενοπούλου 26, Τ/2310-204.452.

Κόστος: 15-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Χαρούπι

Εξευγενισμένη κρητική κουζίνα μαγειρεύει ο Μανώλης Παπουτσάκης στο Χαρούπι, από το 2016. Του αρέσει να εκφράζεται μαγειρικά μέσα από την απλότητα και στα πιάτα του γιορτάζεται η καλή πρώτη ύλη. Στον κατάλογο του εστιατορίου θα βρούμε 10+ τυριά από τον τόπο του, ένα προς ένα διαλεγμένα, όπως ανθότυρο, 24μηνη γραβιέρα, ξύγαλο, γαλομυζήθρα. Δίχως να προσπαθεί να ανταγωνιστεί την αλήθεια της κρητικής κουζίνας, σερβίρει φαγητά που γοήτευσαν τους Θεσσαλονικείς, γι’ αυτό και προτείνουν ανεπιφύλακτα το Χαρούπι στους επισκέπτες τους. Κλασικά πλέον πιάτα θεωρούνται οι μελάτοι κρόκοι με κρέμα στάκας, το ζεστόπηχτο φρέσκο τυράκι της στιγμής από κατσικίσιο γάλα με δυόσμο, μαγγίρι και θυμαρίσιο μέλι, τα συννεφένια τηγανητά καλιτσούνια και το γαμοπίλαφο, που το μαγειρεύει σαν στο σπίτι του. Για όσους έχουν μεριμνήσει για λίγο χώρο στο στομάχι, θα χαρούν στο τέλος ένα γαλακτομπούρεκο με στακοβούτυρο και παγωτό τριαντάφυλλο. Ν. Μ.

Δόξης 4, Τ/6988-526.262. Κόστος: 25-30 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Botargo

Η ομάδα του εστιατορίου του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου MonAsty, Autograph Collection, με την καθοδήγηση του σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη και σε εκτέλεση Κωνσταντίνου Μποβιάτση, παραδίδει ένα μενού που εύκολα καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη ανάγνωση. Στόχος της κουζίνας είναι η γαστρονομική μείξη αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από τις μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου. Στη ζεστή και πολυτελώς σικ σάλα του, που επιμελήθηκαν οι D2C2 Architects & engineers μαζί με τους Not A Number Architects, σερβίρουν πρώτο και καλύτερο το αυγοτάραχο σε μερίδα για δύο, με μαρμελάδα μοσχολέμονο, βούτυρο μυρωδικών και κροστίνι. Φάγαμε μια αφράτη ταραμοσαλάτα με καπνιστά αυγά μπακαλιάρου, ταρτάρ φρικασέ με Black Angus, στιφάδο με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κύμινο, κι έναν μπακαλιάρο με αγιορείτικη συνταγή με ζωμό κρεμμυδιού και τραγανή αγκινάρα. Από τον κατάλογο δεν λείπουν και εκλεκτές κοπές κρεάτων που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, όπως Japanese Wagyu Kagoshima A5 και αντρεκότ Black Angus. Ν. Μ.

Βασιλέως Ηρακλείου 45, ξενοδοχείο MonAsty, Τ/2310-274.545. Κόστος: 40-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Salonica

Με αθηναϊκές πινακίδες και σύνθημα «θέλουμε πίσω τον Ευαγγέλου», πηγαίνουμε κάθε φορά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Makedonia Palace, για να απολαύσουμε τη γιορτινή, «κυριακάτικη» κουζίνα που σερβίρει η ομάδα του σεφ. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανοίγει το πιο δυνατό χαρτί του και σερβίρει ένδοξα φαγάκια της ελληνικής παράδοσης, λουστραρισμένα και νοικοκυρεμένα σε αμπιγέ περιτύλιγμα. Τα καταπληκτικά γιουβαρλάκια του, το αρνάκι σούβλας κρυμμένο κάτω από μια στοίβα ξεροτηγανισμένες πατάτες που σερβίρεται τα μεσημέρια της Κυριακής, ο αλήτικος πατσάς, το μελωμένο ζαρκάδι με κάστανα και κυδώνια που είχα δοκιμάσει κάποτε, τα σαβόρε, τα γιουβέτσια και τα φρικασέ του, όλα λαμπρά. Το μενού κόβεται και ράβεται στα μέτρα της εποχής και ανάλογα με τα υλικά που δίνει η φύση. Το ταλέντο του μάγειρα και τα ευγενικά χέρια του, το υποδειγματικό σέρβις, η θέα στη θάλασσα, τα ατελείωτα κρασιά και τα θεσσαλονικιώτικου μεγέθους επιδόρπια δίνουν στο Salonica ξεκάθαρο προβάδισμα στο εστιατορικό τερέν της πόλης. Ν. Μ.

Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, T/2310-897.176. Κόστος: 50-60 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Poster

Όταν δοκιμάσαμε την κουζίνα του Βασίλη Χαμάμ στα μέσα Φεβρουαρίου, το εστιατόριο δεν λειτουργούσε ακόμα. Το φαγητό όμως που φάγαμε ήταν τόσο νόστιμο, που δικαιωματικά το άρτι αφιχθέν Poster αξίζει να υπάρχει σε αυτή τη λίστα. Για την ιστορία, το εγχείρημα πιστώνεται στην ομάδα του διακεκριμένου γραφείου design Beetroot, που έχει δημιουργήσει στον Φραγκομαχαλά ένα κύτταρο πολιτισμού στο παλιό χάνι του Ισμαήλ Πασά. Το εστιατόριο του δημιουργικού σύμπαντος της Beetroot έχει υπέροχο φωτισμό, επιμελημένο από την ομάδα της Ελευθερίας Ντεκώ, μια μεταλλική κουρτίνα που στολίζει την ανοιχτή κουζίνα, ένα μπαρ, μια σάλα με λίγα τραπέζια, τα οποία μάλλον θα γίνονται περισσότερα το καλοκαίρι στον εξωτερικό χώρο. Τη μαγειρική του Χαμάμ δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις με μία λέξη, δεν είναι ούτε μεσογειακή ούτε διεθνής. Είναι μια καταδική του μαγειρική, το απόσταγμα της ζωής του. Θα φάτε πιάτα με ωραία ζουμάκια, ολόδροσα μυρωδικά και ιδιαίτερα υλικά, όπως είναι τα ψωμάκια ναάν, το ποντιακό βούτυρο ξυγαλί ή το ιορδανικό αιγοπρόβειο τυρί τζαμίντ. Οι σάλτσες του είναι νόστιμες, όπως η σριράτσα, που φτιάχνει ο ίδιος με καφέ και μια πυκνή umami XO. Φάγαμε ζυγούρι με λάδι μυρωδικών, με πετιμέζι και τζαμίντ, ένα ωραίο tiradito με μπαρμπουνάκι σε «γάλα τίγρης», με φουντούκι, ένα υπέροχο ψωμί, δικό του, με βούτυρο και μέλι σε ζύμωση, που γλείψαμε τα δάχτυλά μας και ένα παραδοσιακό φαγητό της Ιορδανίας, με κοτόπουλο, σουμάκ, πιτούλες, καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι, το μσάχαν (φωτογραφία δεξιά). Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει κυρίως ήπιας παρέμβασης ετικέτες και την επιμελείται η οινοποιός Χλόη Χατζηβαρύτη. Ν. Δ. Παΐκου και Συγγρού, Τ/2310-547.384. Κόστος: 25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

ΈΞΟΔΟς

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/284408448334656

Kathimerini Digital