Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Φράουλες και παντζάρια τώρα είναι στην εποχή τους, γινωμένα και θρεπτικά, πιο υγιεινά και πιο νόστιμα από ποτέ.

Μάη μήνα, το μανάβικο των Lidl είναι σαν σημαδούρα από μακριά. Κάνω τα ψώνια μου αμέριμνη στους διαδρόμους και, τσουπ, μου γυαλίζει αυτό το χτυπητό κόκκινο στα τακτοποιημένα καφασάκια με τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά. Κατευθύνομαι βιαστική προς το μανάβικο, πιάνω και ζυγίζω στα χέρια μου τις φράουλες, γινωμένες, μυρωδάτες, τις φέρνω κοντά στη μύτη –ω Θεέ, αυτό είναι το πιο σαγηνευτικό άρωμα στον κόσμο της γαστρονομίας– κι ύστερα βαστάω ανάποδα ένα μάτσο παντζάρια, μια ανθοδέσμη που έχει τη μυρωδιά της γης και της υγείας. «Θα επιστρέψουμε στο σπίτι μαζί και στη διαδρομή θα σκεφτώ πώς θα σας μαγειρέψω», μουρμουρίζω ευχαριστημένη. Χαζολογάω στο διαδίκτυο και διαβάζω πως οι φράουλες είναι γεμάτες βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ. Πληκτρολογώ την ίδια αναζήτηση για τα παντζάρια. Τίγκα στις φυτικές ίνες, μπόλικο φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, διαβάζω. Κόβω δυο τρεις μικρούς βολβούς από τα παντζάρια, τους καθαρίζω και καθαρίζω και 5-6 φράουλες, τα ρίχνω στον αποχυμωτή, βάζω τον χυμό σε ένα ποτήρι και τον πίνω μονοκοπανιά. Σούπερ τροφή. Παίρνω ένα μαντολίνο, λεπτοκόβω σαν

τσιγαρόχαρτα μερικά ωμά, τρυφερά παντζαράκια και κάνω το ίδιο με μία χούφτα φράουλες. Τα συγυρίζω επιμελώς ατημέλητα, ανάκατα μέσα σε ένα πιάτο, τα ραντίζω με ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι. Απόλαυση!

Τάρτα με φράουλες και ρυζόγαλο

Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτα, διαμέτρου 25 εκ., απλώνουμε το ένα πάνω στο άλλο 5 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, κομμένα στρογγυλά λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τα ψήνουμε σκέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το φύλλο πάνω και κάτω. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Απλώνουμε στην επιφάνεια του πάνω φύλλου 5-6 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα και πάνω στρώνουμε 3 κεσεδάκια ρυζόγαλο ανακατεμένα με 300 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες, είτε ολόκληρες μικρές είτε μεγάλες κομμένες στη μέση ή σε φέτες. Πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κέικ με παντζάρια, καρύδια και κρέμα μυζήθρας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζουμε 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 2 κουτ. γλυκού κανέλα και 1 πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε 180 γρ. ζάχαρη, 200 γρ. ελαιόλαδο και 4 αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Αλευρώνουμε 80 γρ. καρυδόψιχα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με 250 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα και τριμμένα στον χοντρό τρίφτη. Ανακατεύουμε απαλά, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Όταν κρυώσει, κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με ανοιξιάτικα βρώσιμα ανθάκια και με κρέμα μυζήθρας, που φτιάχνουμε ως εξής: Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 μικρά κομματάκια παντζάρι μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού μυζήθρα και 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα βανίλιας. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα να σφίξει.

Κατακόκκινο ριζότο με παντζάρια και κεφαλοτύρι

Καθαρίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη

κιλό βολβούς παντζαριών. Τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τα σοτάρουμε μαζί για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά. Αν δούμε ότι το υγρό μειώνεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό ή νερό. Θα χρειαστούμε περίπου 1,5 λίτρο ζωμό για το ριζότο. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε

κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε

γρ. ρύζι Καρολίνα για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με 100 ml λευκό ξηρό κρασί και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο τον καυτό ζωμό, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν χυλώσει και μελώσει και οι κόκκοι του έχουν μαλακώσει μεν, αλλά «κρατάνε στο δόντι». Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 4 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό και 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα και σερβίρουμε αμέσως.

Smoothie με φράουλες και παγωτό

Χτυπάμε στο μπλέντερ για 2 λεπτά 300 γρ. φράουλες με 1 κούπα γάλα, 1 κουτ. σούπας μέλι και 1 κούπα γιαούρτι. Σερβίρουμε σε ποτήρια το smoothie και προσθέτουμε σε καθένα από μία μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας και από μία φρέσκια φράουλα.

Από τη σειρά τοπικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης «Νώμα»:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης

Αυγά Αχυρώνα

Μυζήθρα Κρήτης

Ρυζόγαλο Βοιωτίας

Κρέμα Βανίλια Βοιωτίας Μαρμελάδα φράουλα Ηλείας Μέλι πεύκου Ευβοίας Κεφαλοτύρι Μυτιλήνης

Ρύζι Καρολίνα Σερρών

Επίσης:

Λευκός οίνος ξηρός Chardonnay «Πλάγιος Λόφος»

Φύλλο κρούστας

Γιαούρτι αγελάδος

Φρέσκο γάλα

Παγωτό σοκολάτα «Bon Gelati»

«Καρδίς» «ΓΑΛΠΟ» «ΓΑΛΠΟ»

ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΣ

el-gr

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281595244880076

Kathimerini Digital