Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΟΙ ΚOΠΈΣ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΌΛΑ ΤΑ ΜΈΡΗ ΤΌΥ ΚΌΤΌΠΌΥΛΌΥ είναι κατάλληλα για ψήσιμο στη σχάρα. Μπορεί να ψηθεί ακόμη και ολόκληρο: το ανοίγουμε στη μέση σαν πεταλούδα, σκίζοντάς το με μια μαχαιριά κατά μήκος του στήθους, και ύστερα το κοπανάμε για να λεπτύνει, έτσι ώστε να εφάπτεται όσο καλύτερα γίνεται επάνω στη σχάρα. Αυτό μπορεί να μας το κάνει και ο χασάπης. Το κοτόπουλο κόβεται επίσης σε

παϊδάκια, ενώ στη σχάρα ψήνονται, καθένα σε διαφορετικό χρόνο, όλα τα επιμέρους κομμάτια του, τα μπούτια (αποφεύγουμε τα ολόκληρα και προτιμάμε φιλέτο), τα

κοπανάκια, οι φτερούγες και το στήθος (ανοιγμένο σε πάχος 1,5 εκ.). Αν θέλουμε να φτιάξουμε σουβλάκια, δεν εναλλάσσουμε κομμάτια από στήθος και μπούτι γιατί ψήνονται σε διαφορετικούς χρόνους.

Οδηγίες για το ψήσιμο

H σεφ Νένα Ισμυρνόγλου επισημαίνει να αφήνουμε επάνω

την πέτσα, γιατί, πέρα από τη νοστιμιά, προστατεύει το κοτόπουλο από το να στεγνώσει. Μπορούμε επίσης να τυλίξουμε το κοτόπουλο με μπόλια ή με μπέικον.

Για να γίνει πιο ζουμερό και γευστικό, το μαρινάρουμε για 2 έως

12 ώρες σε κάποιο υγρό μείγμα ή σε άλμη – κυρίως το στήθος που

στεγνώνει πιο εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, τοποθετούμε το στήθος πιο μακριά από τα κάρβουνα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να ψηθεί πιο αργά.

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για το κοτόπουλο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά (αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας), αλλά και για να αποφύγουμε να το ψήσουμε υπέρ το δέον, καθώς είναι ένα κρέας που στεγνώνει γρήγορα. Για τις θερμοκρασίες ανά κομμάτι, βλ. πίνακα.

Μετά το ψήσιμο μπορούμε να περιχύσουμε το κοτόπουλο όπως είναι καυτό με κάποια σάλτσα. .

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΒQ / ΑΝΑΤΟΜΙΑ

el-gr

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282995404218572

Kathimerini Digital