Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δέκα στιβαρά κρασιά για κρέας και για παρέα

Στο BBQ ξεκινάμε να πίνουμε πριν καν καθίσουμε στο τραπέζι. Τι κρασί θα ανοίξουμε; Ό Άρης Σκλαβενίτης μάς προτείνει δέκα ετικέτες που πάνε με το ψητό κρέας και τη χαλαρή διάθεση της παρέας.

ΑΠΌ ΤΌΝ ΌΙΝΌΛΌΓΌ – ΌΙΝΌΧΌΌ ΑΡΗ ΣΚΛΑΒΈΝΙΤΗ, ΦΩΤΌΓΡΑΦΙΕΣ – STYLING: ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ

ΔΈΚΑ ΣΤΙΒΑΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΡΈΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΈΑ

Syrah 2021, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή

Ένα ελληνικό Syrah που συμπεριλαμβάνεται στα δέκα καλύτερα στον κόσμο, όπως προέκυψε στον διεθνή διαγωνισμό Syrah du Monde! Κρασί πληθωρικό, με γεμάτο χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, δέρματος, μαύρου πιπεριού και λεβάντας. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με πλούσιες τανίνες, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Δίπλα του θέλει πλούσια, λιπαρά, κόκκινα κρέατα, όπως μια πικάνια.

Aglianico 2018, Κτήμα Χατζημιχάλη, Αταλάντη

Το Aglianico είναι μια ιταλική ποικιλία που, σύμφωνα με μια θεωρία, προέρχεται από τη χώρα μας, αν και καμία ανάλυση DNA δεν το έχει επιβεβαιώσει. Από αυτή την ενδιαφέρουσα ποικιλία το Κτήμα Χατζημιχάλη έχει δημιουργήσει ένα κρασί με βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, δρυός, καπνού και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα η οξύτητα είναι υψηλή και οι τανίνες πλούσιες (χαρακτηριστικό της ποικιλίας), ενώ το σώμα του είναι γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε λιπαρά κομμάτια μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, που θα εξισορροπήσουν την οξύτητα και θα μαλακώσουν τις τανίνες.

Terracotta 2018, Λημνιώνα, Κτήμα Ζαφειράκη, Τύρναβος

Ο μετρ της ποικιλίας Λημνιώνα, Χρήστος Ζαφειράκης, δημιούργησε άλλη μία κομψή εκδοχή της, ένα κρασί που παλαιώνει σε αμφορείς, με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, γήινα στοιχεία και βοτανικό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι τονισμένη, οι τανίνες φινετσάτες και το σώμα μέτριο προς γεμάτο, με μακρά επίγευση. Πίνεται ευχάριστα δίπλα σε σπιτικά λουκάνικα ή μια χοιρινή πανσέτα.

Ναουσαία 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Φουντή, Νάουσα

Το Κτήμα Φουντή στην περιοχή της Νάουσας είναι συνώνυμο της παράδοσης. Παράγει ρουστίκ κρασιά, όπως η Ναουσαία, με ελαφρύ χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, έντονο γήινο χαρακτήρα βρεγμένου χώματος, αρώματα φρέσκων μανιταριών, τρούφας και δέρματος. Στο στόμα η οξύτητα είναι υψηλή, οι τανίνες μέτριες προς υψηλές, αλλά με άγρια υφή και μακρά επίγευση. Ταιριάζει με λιπαρά κομμάτια χοιρινού κρέατος και umami μαρινάδες, π.χ. μια ασιατική μαρινάδα με miso.

Μεταγειτνίων 2021, Βοστιλίδι, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά

Ένα λευκό κρασί από την όχι και τόσο γνωστή ποικιλία Βοστιλίδι. Οξειδωτικό, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, νότες από φλούδες εσπεριδοειδών και χρώμα έντονο. Στο στόμα έχει δομή, όγκο και σώμα. Θα ταιριάξει τέλεια με μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες και μαριναρισμένο χοιρινό.

F Rosé One Off Limited Edition 2022, Ξινόμαυρο, Foivos Papastratis, Γουμένισσα

Ο Φοίβος Παπαστρατής είναι ένας νεαρός παραγωγός από την Εύβοια, που κάθε χρόνο κάνει μια ετικέτα One Off σε έναν φίλο παραγωγό. Το 2022 αποφάσισε να παραγάγει ένα ροζέ από Ξινόμαυρο στο Κτήμα Χατζηβαρύτη. Ένα ροζέ γαστρονομικό, με έντονο χρώμα και αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, κεράσι και κράνμπερι. Η οξύτητα είναι υψηλή, έχει σώμα και μεγάλη επίγευση. Σερβίρετέ το δίπλα σε ψητά κρεατικά. Πάει τέλεια και με την BBQ σος.

Cabernet Sauvignon Natur 2020, Κτήμα Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Αν και το οινοποιείο Τετράμυθος δεν είναι γνωστό για τα κρασιά που παράγει από διεθνείς ποικιλίες, αλλά περισσότερο γι’ αυτά από γηγενείς, το Cabernet Sauvignon του είναι τρομερά υψηλής ποιότητας. Έχει γεμάτο χρώμα, αρώματα φρέσκων, ζουμερών φρούτων, όπως δαμάσκηνου, βατόμουρου και κερασιού, και βοτανικά και φυτικά στοιχεία που το εξισορροπούν. Στο στόμα η οξύτητα είναι υψηλή, οι τανίνες πλούσιες, αλλά φοβερής υφής και με μακρά επίγευση Συνδυάστε το με κόκκινο κρέας, όπως ένα flank steak.

Ammos Reserve Single Vineyard «Terra Leone» 2018, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα

Η ποικιλία Αγιωργίτικο χαρακτηρίζεται πολυδύναμη, γιατί παράγει κρασιά διαφορετικών στιλ. Από τον single vineyard αμπελώνα Terra Leone, το Κτήμα Παλυβού παράγει ένα Αγιωργίτικο πληθωρικό, με ώριμο χαρακτήρα μαύρου φρούτου, γεμάτο χρώμα και αρώματα δρυός, καπνού και μπαχαρικών. Στο στόμα το κρασί είναι ισορροπημένο, η οξύτητα μέτρια, οι τανίνες του πλούσιες αλλά βελούδινες και η επίγευση μακρά. Δοκιμάστε το δίπλα σε ένα rib-eye.

Mavrotragano Limited Bottling 2019, Αμπελώνες Vassaltis, Κυκλάδες

Ένα limited edition κρασί από την αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Μαυροτράγανο και τους Αμπελώνες Vassaltis. Αν είστε τυχεροί και το βρείτε, θα απολαύσετε ένα πληθωρικό κρασί με έντονο βαθύ χρώμα, αρώματα συμπυκνωμένων φρέσκων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε T-Bone μέτρια ψημένο, ίσως μαζί με μια σος bearnaise.

Daphne 2017, Μαυροδάφνη, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Μακεδονία

Ειδική εμφιάλωση από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, από έναν αμπελώνα 7 στρεμμάτων δίπλα στο οινοποιείο. Ένα κρασί με έντονο μαύρο φρούτο, βοτανικά στοιχεία και μπαχαρένιο χαρακτήρα, οξύτητα τονισμένη, τανίνες και σώμα πλούσια και επίγευση μακρά. Θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες ή στο warehouse10 (το website του παραγωγού για ειδικές εμφιαλώσεις). Συνδυάστε το με κόκκινο κρέας, όπως μια τόμαχοκ με σάλτσα τσιμιτσούρι.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΗΚΗ / Ο ΣΟΜΈΛΙΈ ΠΡΟΤΈΙΝΈΙ

el-gr

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283162907943116

Kathimerini Digital