Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Παιχνίδια της Αγκυρας με τη μειονότητα

Απάντηση της Αθήνας με αναφορά στη Λωζάννη

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Παιχνίδια με τη μειονότητα κάνει η Αγκυρα, με μοχλό αυτήν τη φορά τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή και Εβρο. Παρά τον «ιδιωτικό» χαρακτήρα, ο Κιράν ήδη έχει μιλήσει για «τουρκική» μειονότητα. Η Αθήνα κάνει λόγο για διαστρέβλωση και παραποίηση στοιχείων, υπενθυμίζοντας ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και ευημερεί από το 1923, γεγονός που προκύπτει από την ύπαρξη 127 μειονοτικών σχολείων και 260 τεμενών.

Εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί «τουρκικής» μειονότητας ακόμη και στη... Θεσσαλονίκη διεξάγει από χθες η Αγκυρα με εκπρόσωπο τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα. Από την Αθήνα, η σημασία της επίσκεψης του Τούρκου αξιωματούχου υποβαθμίζεται και σημειώνεται ότι οι αριθμοί της μουσουλμανικής μειονότητας λειτουργούν ως μάρτυρας πλήρους διάψευσης των περί του αντιθέτου ισχυρισμών για καταπίεσή της από τον κ. Κιράν. Επιπλέον χθες, έπειτα από αρκετές ημέρες, οι Τούρκοι επέλεξαν να προχωρήσουν με δύο F-16 σε υπερπτήσεις των Οινουσσών και της Παναγιάς στις τέσσερις το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κιράν χθες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Ατατούρκ, εν συνεχεία μετέβη στη Θράκη, ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει να βρεθεί στην Ξάνθη και στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το οποίο επισκευάζεται δαπάναις του ελληνικού Δημοσίου όπου και ανήκει. Ο κ. Κιράν, παρότι ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη, φρόντισε από τη Θεσσαλονίκη να κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”». Στη συνέχεια ο κ. Κιράν μετέβη στην Κομοτηνή, όπου είχε προγραμματίσει να παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου στα μειονοτικά Μέσα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Και υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις διεθνείς υποχρεώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η συνθήκη της Λωζάννης του 1923. «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», ανέφεραν χαρακτηριστικά και επισήμαιναν ότι «η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Ελληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη». Οι διπλωματικές πηγές κατέληγαν πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281522228956947

Kathimerini Digital