Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή

600.000 επιχειρήσεις θα καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του μισθώματος

Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Mόνον όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμών λειτουργίας με απόφαση της κυβέρνησης απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου και τον Μάιο. Αντιθέτως, καταβάλλουν κανονικά ενοίκιο και όσοι ανήκαν σε πληττόμενους ΚΑΔ, όπως λογιστές, δικηγόροι κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου ήταν ξεκάθαρη, πολλοί ενοικιαστές που εντάσσονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου συνεχίζουν, αν και δεν το δικαιούνται, να καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες.

Οπως επίσης και οι υπεκμισθωτές που αρνούνται από τον Μάρτιο του 2020 να πληρώσουν κανονικά το μίσθωμα στους ιδιοκτήτες. Οι στρεβλώσεις αυτές πιθανόν να επιλυθούν στα δικαστήρια καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να παρέμβει, αν και αυτό ήταν που αποφάσισε τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Και δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες για το ανείσπρακτο τμήμα των ενοικίων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε εξώδικα προκειμένου να μη φορολογηθούν τα ποσά που δεν εισέπραξαν.

Οπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τα ενοίκια του Μαΐου δικαίωμα απαλλαγής από το 100% του μισθώματος έχουν μόνον όσοι είναι υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα λάβουν ενοίκιο τον Μάιο θα αποζημιωθούν από το κράτος όπως και τους προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα:

• Για τον μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στους κλάδους του πολιτισμού,

του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και διάφορες άλλες επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. • Μειωμένα ενοίκια. Οσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. • Χάνουν τη μείωση. Η έκπτωση 40% παύει να ισχύει και θα καταβάλουν για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο συμφωνητικό, όλοι όσοι ήταν στους πληττόμενους ΚΑΔ τους προηγούμενους μήνες, όπως λογιστές, δικηγορικά γραφεία, δηλαδή περίπου 600.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν ολόκληρο το ενοίκιο του Μαΐου στους λογαριασμούς τους.

• Οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν, όπως και τους προηγούμενους μήνες, στο 80% του αρχικού μισθώματος. • Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

• Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας.

Οπως προαναφέρθηκε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν επιλυθεί από το κράτος. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημίωση από τον Μάρτιο του 2020, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχει τεράστιο θέμα με τις υπεκμισθώσεις, όπου χιλιάδες υπεκμισθωτές και έλαβαν αποζημίωση και δεν πλήρωσαν ως ώφειλαν το κανονικό μίσθωμα στους ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διορθώσεων που εκκρεμούν εδώ και μήνες και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει τις πληρωμές και συμψηφισμούς εκμισθωτών με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Επίσης, αναμένονται οδηγίες για το επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.

Η πλήρης απαλλαγή ισχύει μόνο για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281526523924243

Kathimerini Digital