Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Απεργία:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, «χειρόφρενο» σε τρόλεϊ και τραμ.

Προβλήματα αναμένονται σήμερα στις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στην 24ωρη κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων προκαλεί η στάση εργασίας της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ). Ειδικότερα, σήμερα ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί των γραμμών 1, 2 και 3 του μετρό, με αποτέλεσμα να μην εκτελείται κανένα δρομολόγιο (μετρό και ηλεκτρικού σιδηροδρόμου). Επίσης, χωρίς τρόλεϊ και τραμ θα μείνει η πρωτεύουσα σήμερα. Από την άλλη, κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ατομικής συμμετοχής οδηγών στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που ενδέχεται να οδηγήσει στην εκτέλεση μειωμένων δρομολογίων. «Αναταράξεις» αναμένονται και στις αεροπορικές μετακινήσεις λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ). Αποτέλεσμα είναι ότι ακυρώνονται τέσσερις πτήσεις εξωτερικού και 14 εσωτερικού των Aegean και Olympic Air, ενώ τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης σε άλλες 9 πτήσεις εξωτερικού και 20 εσωτερικού. Τα σωματεία εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «ύστερα από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη κινητοποίηση – Στάση εργασίας από την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.

της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα «σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα, και θα παλέψουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών».

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τη σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. Ειδικότερα, ο κυκλοφοριακός φόρτος ενισχύθηκε μεσοσταθμικά κατά 89% κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281552293728019

Kathimerini Digital