Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Απώλεια:

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Παπαναγιώτου, από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της γενιάς του και διευθυντής σύνταξης της «Κ» από το 1974 έως το 1989, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

Οσο στερεότυπο και αν ακούγεται, η εκδημία του Δημήτρη (Μίμη) Παπαναγιώτου επαναφέρει καίρια και σύγχρονα ερωτήματα για τη λειτουργία του Τύπου. Επαναφέρει ζητήματα για τον ρόλο των εφημερίδων και τη συμβολή των δημοσιογράφων στη δημόσια ζωή. Πέραν όμως αυτών, ο Δημήτρης Παπαναγιώτου υπήρξε πάνω από όλα ένας δημοσιογράφος που τίμησε το λειτούργημα και ένας άνδρας του δημόσιου βίου επί σειρά δεκαετιών. Το αποτύπωμα ήθους και προσφοράς που αφήνει είναι ίδιον του ανδρός και της διαδρομής του.

Ο Δημήτρης Παπαναγιώτου απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών και ευτύχησε να παρακολουθήσει την εξέλιξη και τις κορυφώσεις του ελληνικού Τύπου στη μεταπολεμική περίοδο. Για την «Καθημερινή» υπήρξε μια ιστορική φυσιογνωμία και συνδέθηκε εξαρχής με την επαναλειτουργία της εφημερίδας το 1974. Παρέμεινε σε ηγετική θέση, υπηρετώντας την εφημερίδα ως διευθυντής σύνταξης από το 1974 έως το 1989. Συνδέθηκε δηλαδή με μία κρίσιμη και αποφασιστική εποχή μεταβολών και κλυδωνισμών που προετοίμασαν το έδαφος για τη νέα περίοδο της εφημερίδας. Πριν και μετά την «Καθημερινή», διαρκής ήταν η δημοσιογραφική του ενασχόληση. Αρχικά σε σειρά εντύπων, με αρχή από την «Αθλητική Ηχώ» (και εν συνεχεία την «Απογευματινή», τη «Μεσημβρινή», τη «Βραδυνή», την «Ημέρα», κ.ά.), και μετέπειτα, μετά το 1990, στο αναγεννημένο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, διατελώντας και διευθυντής του «Αθήνα 9.84». Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του συνδέθηκε με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το 1995, επί προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου, ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας, θέση που διατήρησε επί 11 έτη. Η ιδιαίτερη σχέση με τον Κωστή Στεφανόπουλο αποτυπώθηκε και στο βιβλίο «Ανάμεσα σε δύο προέδρους» (2005).

Χαρακτήρας πράος και στοχαστικός και προσωπικότητα ανήσυχη και διαρκώς υποστηρικτική προς τους νεότερους, ο Δημήτρης Παπαναγιώτου δοκιμάστηκε και σε άλλα είδη του λόγου, όπως η λογοτεχνία. Τιμημένος και με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση (1985), ο Δημήτρης Παπαναγιώτου υπήρξε ο κατ’ εξοχήν αρθρογράφος μιας δημοσιογραφικής κουλτούρας που τείνει να εκλείψει. Εκπροσωπούσε

Η συμβολή του στον Τύπο αντανακλούσε ένα σπάνιο ήθος και συνδέθηκε με την επαναλειτουργία της «Καθημερινής» μετά το 1974.

τη γενιά εκείνη που βίωσε τις μεγάλες μεταλλάξεις της ελληνικής κοινωνίας στο σώμα του εικοστού αιώνα, με ζώσα μνήμη από την ταραγμένη δεκαετία του ’40 και τα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησης. Το αναγεννητικό πνεύμα της κοινωνίας μετά το 1974 συνδέθηκε με τη διευθυντική διαδρομή του στην «Καθημερινή», εποχή κατά την οποία επιζούσαν παράλληλα ο παλιός και ο νέος κόσμος σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετασχηματισμού. Ο Δημήτρης Παπαναγιώτου ερμήνευε αυτές τις κοινωνικές μεταλλάξεις μέσα από τα διεισδυτικά άρθρα του. Η απώλειά του προκαλεί αναστοχασμό.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281586653466387

Kathimerini Digital