Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Τρέχουν» οι επιστροφές αναδρομικών

Και μέσα στο 2021 «τρέχουν» οι επιστροφές αναδρομικών ποσών για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, εκ των πραγμάτων, εκτίναξαν τις δαπάνες για συντάξεις του προηγούμενου χρόνου. Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα ξεκινάει και η καταβολή των αναδρομικών σε εφαρμογή της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Βρούτση, και πάλι σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ενώ νέες δικαστικές «περιπέτειες» ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω και τη δαπάνη του 2021. Τη Δευτέρα 17 Μαΐου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών σε κληρονόμους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Πρόκειται για τρίτη κατά σειράν πληρωμή ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και επιστρέφονται στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει.

Στο τέλος Ιουνίου, με τις συντάξεις του Ιουλίου, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Με 16 μήνες καθυστέρηση θα αρχίσουν να πιστώνονται στο τέλος Ιουνίου τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, και ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διήνυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Το πρώτο κύμα πληρωμών στα τέλη Ιουνίου αφορά 50.000 νέους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά 20-21 μηνών, καθώς ο νόμος ορίζει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Στο τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου, έρχεται το δεύτερο «κύμα» των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, ήτοι όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Προσοχή όμως. Σημαντικές αυξήσεις, έως και 150 ευρώ τον μήνα, θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας, μεταξύ των 35 και 40 ετών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μια ακόμη πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους που εργάζονται πραγματοποιείται σταδιακά, με στόχο να λάβουν τις επιστροφές από τη μείωση του πέναλτι έως το τέλος Ιουλίου. Η μείωση της περικοπής στη σύνταξη εφαρμόστηκε πρόσφατα στον δημόσιο τομέα, ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο λογισμικό και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου όσοι εργάζονται από δω και πέρα να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30%, αντί για 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί μια νέα δημοσιονομική «βόμβα» που ενεργοποιήθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για απόφαση που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) από τις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου (πολιτικούς συνταξιούχους, απόστρατους, καθώς και συνταξιούχους άλλων ειδικών μισθολογίων όπως πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ κ.ά.). Βάσει των αρχικών υπολογισμών, εκτιμάται ότι η απόφαση υπό προϋποθέσεις, αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, με κόστος πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Πονοκέφαλο προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.

ΘΕΜΑ Ι

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281672552812307

Kathimerini Digital