Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Οπλο», ο μαζικός εμβολιασμός

Π. ΜΠ.

Σημαντικότατο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχει επιτευχθεί όταν η εμβολιαστική κάλυψη υπερβεί το 50% του πληθυσμού, εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες. Αν και χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί εάν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το φαινόμενο της «ανοσίας της αγέλης» που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της επιδημίας, τονίζουν ότι είναι πλέον δεδομένο ότι η επίδραση του μαζικού εμβολιασμού γίνεται εξαιρετικά σημαντική όταν η κάλυψη υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού.

Συλλογική ανοσία

Στην πολυπλοκότητα της εκτίμησης για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» αναφέρονται σε άρθρο τους ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Οπως επισημαίνουν, η «ανοσία της αγέλης» είναι το επίπεδο συλλογικής ανοσίας μετά το οποίο η εξάπλωση του παθογόνου δεν επαρκεί για να συντηρήσει την επιδημία, οπότε σε βάθος χρόνου η επιδημία σβήνει.

«Οι εκτιμήσεις με τα απλά μοντέλα προβλέπουν “ανοσία της αγέλης” όταν το ποσοστό ανοσίας φτάσει το 60%-70%. Η ακριβής εκτίμηση, όμως, είναι

αρκετά πιο πολύπλοκη», σημειώνουν οι καθηγητές. Κατ’ αρχάς, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων έδειξαν αποτελεσματικότητα υψηλότερη από 70% (σε μερικές περιπτώσεις υψηλότερη από 90%). Αυτή αξιολογήθηκε με όρους κλινικούς, δηλαδή αξιολογήθηκε εάν οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν λιγότερο από τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν μολυνθεί ή όχι.

Μελέτες που διεξήχθησαν στη συνέχεια έδειξαν ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει και τη μόλυνση και τη μετάδοση σε ποσοστά που αγγίζουν το 60%-80%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παράγοντες που επηρεάζουν την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» είναι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια ανά ηλικία, τα μεταλλαγμένα στελέχη, το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε δυναμική

υπερμετάδοσης και η δομή του κοινωνικού δικτύου.

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η ανοσοποίηση ατόμων με κεντρικό ρόλο στην κοινωνική δομή παίζει ρόλο «firewall» (με έννοια παρόμοια με αυτήν που υπάρχει για τα δίκτυα υπολογιστών) και μπορεί να διακόψει τη μετάδοση του ιού σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται για «ανοσία της αγέλης».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδρασή του γίνεται εξαιρετικά σημαντική όταν η εμβολιαστική κάλυψη υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού.

Κεντρικός πυλώνας

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι «λόγω του μείγματος αυτών των παραγόντων είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το φαινόμενο της “ανοσίας της αγέλης” που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της επιδημίας, αν και είναι πλέον δεδομένο ότι η επίδραση του μαζικού εμβολιασμού γίνεται εξαιρετικά σημαντική όταν η κάλυψη υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυλώνα της επιστροφής στην προ-πανδημική εποχή, είτε ελαχιστοποιώντας την επίδραση του ιού στο σύστημα υγείας μέσω του υψηλού ποσοστού συλλογικής ανοσίας είτε συνεπικουρώντας στην πλήρη εξάλειψη του ιού μέσω της “ανοσίας της αγέλης”».

ΘΕΜΑ ΙΙ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281698322616083

Kathimerini Digital