Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Επενδύει» στο εργασιακό

Οι κινητοποιήσεις και οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπική ανάκαμψη

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Το «ταμείο» που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος αυτού του μήνα, μετά την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, θα είναι καθοριστικό για τη δημοσκοπική πορεία του. Στην Κουμουνδούρου έχουν ανάψει τις μηχανές και η επιστροφή στους δρόμους και στις πλατείες έχει δρομολογηθεί με ορόσημο τη σημερινή κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις διαρροές που υπάρχουν, στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται πως ο Κ. Χατζηδάκης προωθεί μεταξύ άλλων την κατάργηση του οκταώρου, τον καθορισμό του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και τη θέσπιση απλήρωτων υπερωριών. Αυτές οι ρυθμίσεις, όπως υποστηρίζουν, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη και θα αποτελέσουν θρυαλλίδα κοινωνικών εξελίξεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Ν.Δ. θα βρεθεί προ εκπλήξεως, αφού σε συνδικαλιστικό επίπεδο δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει τις αλλαγές, ενώ περιμένουν πως και οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα βρεθούν απολογούμενοι απέναντι στους εργαζόμενους ψηφοφόρους τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Π. Σκουρλέτης είχε ζητήσει στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο τη σύμπραξη με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πρόταση που επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Εποχή»: «Νομίζω ότι μια σαφής απεύθυνση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. προς το σύνολο της αριστερής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι επιβεβλημένη». Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετό καιρό πριν από το Πάσχα επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι ηλικίες 17-35 είναι το κομμάτι του πληθυσμού που θα έχει τον πρώτο λόγο στις αλλαγές στα εργασιακά, και αυτό το κοινό επιχειρεί να προσεγγίσει περαιτέρω ο Αλ. Τσίπρας.

Και μπορεί οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να έδωσαν ραντεβού σήμερα το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ όμως βρέθηκε για δεύτερη φορά εν μέσω πανδημίας στο Σύνταγμα για την Πρωτομαγιά. Στον Περισσό είναι αποφασισμένοι να δείξουν πως έχουν την πρωτοκαθεδρία στο εργατικό κίνημα, αποκλείοντας πολιτικές συμπορεύσεις. Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκε με το δικό του μπλοκ και το ΜΈΡΑ25.

Με το εργασιακό νομοσχέδιο έχει δηλώσει την αντίθεσή της και η Φώφη Γεννηματά. Το ΚΙΝΑΛ συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με την πρόεδρο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει βάλει την εργασία στο στόχαστρό της. Το κομμάτι της ΑΔΕΔΥ που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ έδωσε το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο.

Με το νομοσχέδιο έχει δηλώσει την αντίθεσή της και η Φώφη Γεννηματά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281745567256339

Kathimerini Digital