Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Πανδημία μέχρι τα μέσα του 2022

Το δήλωσε ο ιδρυτής της Biontech – Κινητήρας εξάπλωσης του ιού η Ινδία

Μαζί μας θα παραμείνει η πανδημία, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022, δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biontech, που μαζί με την Pfizer παρασκεύασαν το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19. Αιτιολογώντας την εκτίμησή του, υπέδειξε την έξαρση των κρουσμάτων σε αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Ινδία και την ανεπάρκεια εμβολίων, και κάλεσε τις υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο να προχωρήσουν στη συνδυαστική χορήγηση εμβολίων, ώστε να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. «Μόνο στα μέσα της επόμενης χρονιάς τα αναπτυσσόμενα κράτη θα έχουν φθάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμών και ανοσίας», κατέληξε.

Ενδεικτικά, η Ινδία παραμένει ο «κινητήρας της πανδημίας», καθώς την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε το 50% των παγκόσμιων κρουσμάτων και το 25% των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της Ε.Ε. έναντι του κορωνοϊού, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κοινή προμήθεια φαρμάκων κατά της COVID-19, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Biontech, για λογαριασμό και των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους για την επόμενη πανδημική φάση. Τέτοιες θεραπείες παρασκευάζονται από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Merck & Co, Novartis και Roche, και περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα σκευασμάτων, από αντιιικά χάπια μέχρι εμβόλια. Οι φαρμακοβιομηχανίες, άλλωστε, εκτιμούν ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για να σταματήσει η μετάδοση του κορωνοϊού και θα χρειαστούν τόσο επανεμβολιασμός σε ετήσια βάση όσο και σκευάσματα που θα βοηθήσουν όσους αρρωστήσουν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας την αξιολόγηση ακόμη ενός εμβολίου, του κινεζικού σκευάσματος Sinovac, το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, πυροδοτεί αξιόλογη ανοσοποιητική αντίδραση, με αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 51% έως 82%.

Ακόμη και στο μακρινό Νεπάλ, στην κατασκήνωση βάσης για την αναρρίχηση στο Εβερεστ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα, προκαλώντας στις Αρχές έντονη ανησυχία για την εκδήλωση

Ακόμη και στο Νεπάλ, στην κατασκήνωση βάσης για την αναρρίχηση στο Εβερεστ, καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα.

σημαντικής έξαρσης της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η ινδική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, που θα συμμετείχε στη διάσκεψη του G7 στο Λονδίνο, τέθηκε σε καραντίνα, καθώς μέλη της βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, παρότι κατά τον διαγνωστικό έλεγχό τους στην Ινδία είχαν βγει αρνητικοί.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281801401831187

Kathimerini Digital