Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αρνητές διπλού δώρου

Τ ου Παντελη Μπουκαλα

Να χαρούμε που οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αρκετοί μάλιστα χρειάστηκε να ξεπεράσουν πρώτα την ενόχληση που τους προκάλεσε η αίσθηση ότι μπήκαν στο πρόγραμμα πιθανόν επειδή τα αποθέματα του εμβολίου της Astrazeneca κινδύνευαν να μείνουν αχρησιμοποίητα. Δεν τους τη φύτεψε κανένας τρίτος την αίσθηση αυτή. Δεν είναι μαγνητόφωνα οι άνθρωποι, να τους βάζουμε εμείς τις κασέτες της προτιμήσεώς μας και αυτοί να τις παίζουν άβουλα. Και δεν είναι «ώριμοι» τη μια στιγμή, όταν οι πράξεις τους συμφωνούν με τις δικές μας «σοφές» σκέψεις, και «ανώριμοι» την αμέσως επομένη, όταν το ένστικτο ή το λογικό τους τούς πείθει να διαφοροποιηθούν.

Να χαρούμε, λοιπόν, για την εμβολιαστική όρεξη των νεότερων και να την υπηρετήσουμε Να λυπηθούμε όμως για την απροθυμία όσων πατούν στα δεύτερα ή τα τρίτα -ήντα τους. Αλλά και για την προτελευταία θέση που κατέχει η Ελλάδα, στις 16 χώρες που ανακοίνωσαν επίσημα στοιχεία, ως προς τον εμβολιασμό των υγειονομικών: το 62,5% υπολείπεται πολύ από το αναγκαίο. Οποιες εξηγήσεις κι αν προταθούν, οι απορίες δεν βρίσκουν πειστική απάντηση και η ανησυχία –για τους νοσοκομειακούς και για τους ασθενείς τους– δεν αμβλύνεται.

Θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε ποιες ήταν οι ακριβείς αναλογίες στο μείγμα πολιτικής, επιστήμης και οικονομικών συμφερόντων που οδήγησαν στη δημοσίευση ειδήσεων και σχολίων που υπέσκαπταν το κύρος του εμβολίου της Astrazeneca. Οι εκ τίτλου αρμόδιοι της Ε.Ε., πολιτικοί σε όλες τις χώρες-μέλη της και ΜΜΕ κάθε λογής συναγωνίστηκαν σε παραεπιστημονική ελαφρότητα, διακινώντας φήμες σαν αλήθειες εργαστηριακά αποδεδειγμένες. Αρκούσε η διαφορετική ανά χώρα διασταύρωση του συγκεκριμένου εμβολίου με τις ηλικιακές ομάδες για να διογκώσει την καχυποψία και τον φόβο και να καλλιεργήσει την άρνηση. Κι ύστερα ήρθαν οι συνωμοσιολόγοι για να σπείρουν τα ζιζάνιά τους.

Συστηματική εκστρατεία για την άρση των παρανοήσεων δεν έγινε. Οι διαψεύσεις των ειδικών –λ.χ. για τη φημολογηθείσα επικίνδυνη σχέση του εμβολίου με την εγκυμοσύνη– έρχονταν με καθυστέρηση και χάνονταν μέσα στον θόρυβο της ακρισίας. Αλλωστε, κακά τα ψέματα, αρκετούς λοιμωξιολόγους τούς έχει κάψει η υπερέκθεσή τους στην κάμερα.

Τα εμβόλια είναι διπλό δώρο. Της επιστήμης (όχι των εταιρειών, αυτές έχουν το άγχος μη χάσουν την πατέντα, και ας καταστραφεί η ανθρωπότητα) σ’ εμάς και του καθενός μας στους διπλανούς του. Είναι κρίμα να καταντάμε διπλά αρνητές.

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281908776013587

Kathimerini Digital