Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος

Κύριε διευθυντά

Ηέγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί μία εξαιρετική θετική εξέλιξη για την πρωτεύουσα. Δικαίως ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης συνδέει στη δήλωσή του την περαιτέρω ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου με τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται τόσο για την περιοχή, που εδώ και χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, όσο και για την Αθήνα συνολικά.

Οι συστηματικές παρεμβάσεις «για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της γύρω περιοχής» δεν ξεκίνησαν «από το 1999 κυρίως», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά μερικά χρόνια προηγουμένως. Προφανώς η ανακοίνωση περιορίζεται στις παρεμβάσεις που έγιναν από το 1999, οπότε η σημερινή υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε καθήκοντα γενικής γραμματέως στο υπουργείο. Ο Δήμος Αθηναίων ήδη από το 1994 ολοκλήρωσε και παρέδωσε επισκέψιμο το «Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος» στην τότε διαθέσιμη έκταση των 94 στρεμμάτων, στην οποία είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Αφού κατεδαφίστηκαν όλα τα απαλλοτριωμένα κτίρια και καθαρίστηκαν τα μπάζα, που απορρίπτονταν επί χρόνια στον απροστάτευτο μέχρι τότε χώρο, αποδόθηκε στο κοινό ο χώρος περιφραγμένος και φωτισμένος με ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, νέες πρόσθετες φυτεύσεις και δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και καθιστικών. Σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος για τη διενέργεια τόσο μαθημάτων της Σχολής όσο και σεμιναρίων για το ευρύτερο κοινό, που έδειξε μεγάλη ανταπόκριση.

Ετσι ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε το πρώτο και μοναδικό μέχρι τότε έργο του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με δικούς του αποκλειστικά πόρους. Για την πραγματοποίηση του έργου αυτού καθοριστική υπήρξε η βοήθεια των τότε υπευθύνων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και η στήριξη, διαδοχικά, των υπουργών Πολιτισμού Αννας Ψαρούδαμπενάκη, Ντόρας Μπακογιάννη και Μελίνας Μερκούρη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΡΗΣ Πρώην δήμαρχος Αθηναίων

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281921660915475

Kathimerini Digital