Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

●Πληθωρισμός.

Πυκνώνουν οι ενδείξεις επιτάχυνσης του πληθωρισμού και πολλές επιχειρήσεις καταναλωτικών ειδών προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ελλείψεις ορισμένων εμπορευμάτων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενδεχομένως θα τις αναγκάσουν να αυξήσουν τις τιμές.

Πυκνώνουν οι ενδείξεις επιτάχυνσης του πληθωρισμού και πολλές επιχειρήσεις ειδών καταναλωτή προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ελλείψεις ορισμένων εμπορευμάτων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενδεχομένως θα τις αναγκάσουν να αυξήσουν τις τιμές. Εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την προοπτική εκτίναξης του πληθωρισμού, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε ότι κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαία μια αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα χάρη στα τρισ. δολάρια του πακέτου Μπάιντεν.

Οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες από την αμερικανική Federal Reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και τελικά θα αναχαιτιστούν, καθώς δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και για την ανεργία. Ο δείκτης πρώτων υλών του Bloomberg, που παρακολουθεί τις τιμές 23 πρώτων υλών, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δεκαετίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εκτιναχθεί οι τιμές παραγωγού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 παγκοσμίως, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία των JP Morgan και Chase IHS Markit. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μεγαλύτερες οικονομίες, το πρώτο τρίμηνο οι τιμές εκτός των τροφίμων και της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 4%, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, η αύξηση των τιμών και η ενδεχόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στη διαφαινόμενη άνοδο του πληθωρισμού εμφανίζονται ως ο κύριος λόγος ανησυχίας μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενώ επιχειρήσεις ειδών καταναλωτή, όπως οι Nestlé και Colgate-palmolive, ανακοινώνουν ότι η κατάσταση τις αναγκάζει να αυξήσουν τις τιμές. Οπως προδίδουν οι έρευνες τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις μικροεπεξεργαστών, χάλυβα και ξυλείας και αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες τους και να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση. Η πιθανότητα εκτίναξης του πληθωρισμού και η παραμονή του δείκτη σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος οφείλονται στα τρισ. δολάρια που διοχετεύονται σε έργα υποδομής ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, ενώ παγκοσμίως τα επίπεδα των επιτοκίων παραμένουν χαμηλά.

Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Γέλεν, πρόκειται για επενδύσεις «αναγκαίες ώστε να είναι ανταγωνιστική και παραγωγική η αμερικανική οικονομία, που θα αναπτυχθεί ταχύτερα χάρη σε αυτές». Σημειωτέον ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ήδη ανάπτυξη 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 10,5%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εντονότερες στις πρώτες ύλες, καθώς η ζήτηση έχει εκτιναχθεί στα ύψη τώρα που ανακάμπτουν οι μεγαλύτερες οικονομίες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Νόελ Βάλας, διευθύνων σύμβουλος της Colgate-palmolive, τόνισε πως «οι αυξήσεις των τιμών θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ένα στοιχείο στις εκτιμήσεις μας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Ο ίδιος προεξοφλεί περαιτέρω επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεως σε όλους τους τομείς, «δεδομένων των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει όλοι». Δεν συμμερίζονται, πάντως, όλοι την ίδια άποψη. Η ανάλυση της IHS Markit, στις αγορές πετρελαίου, χημικών, χάλυβα, χαλκού, ψευδαργύρου, ξυλείας και ελαστικών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στα τέλη του έτους. Παράλληλα, αναλυτές της Blackrock προβλέπουν πως ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 3% την περίοδο 2025-2030.

Ο δείκτης πρώτων υλών του Bloomberg βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δεκαετίας.

ΟΙΚΟΝΟΜIKH

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282385517383443

Kathimerini Digital