Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Υγεία και τεχνολογία οι προτεραιότητες εργοδοτών και εργαζομένων

Η προστασία της υγείας και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός αποτελούν βασικές προτεραιότητες εργοδοτών και εργαζομένων, την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Ωστόσο, διαφορετική στάση φαίνεται να διατηρούν οι δύο πλευρές σε θέματα αποδοχών και επιβράβευσης, με σχεδόν 4 στους 10 εργαζομένους να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν με μία αναπροσαρμογή του μισθού τους ή με κάποιο μπόνους για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε παγκοσμίως η ΕΥ (Ernst & Young) σε δείγμα 4.000 εργοδοτών και εργαζομένων το 2020, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, ήτοι το 84%, επιζητεί την ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων ψηφιακών εργαλείων και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην εργασία, με 79% των εργοδοτών να δηλώνουν ότι επιδιώκουν πράγματι να τα αναβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν, επίσης, ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής και διαδικτυακής εκπαίδευσης του προσωπικού, με τους εργαζομένους να κατατάσσουν τη διαδικτυακή εκπαίδευση ως κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις εργοδότες (64%) επιθυμούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές μεθόδους εκπαίδευσης.

Σημείο σύγκλισης αποτελούν και τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι του δείγματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής, ιεραρχούν τη σωματική τους υγεία ως μία από τις πέντε κορυφαίες ανησυχίες

τους για το μέλλον, ενώ 86% των εργοδοτών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να βελτιώσουν την ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, τα ευρήματα αναδεικνύουν και σημεία απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, με το ζήτημα των αποδοχών να αποτελεί «αγκάθι». Ενώ 38% των εργαζομένων υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ανταμειφθούν με μία αναπροσαρμογή του μισθού τους ή με κάποιο μπόνους για την προσπάθειά τους όλο το διάστημα της πανδημίας, το 77% των εργοδοτών εκτιμά ότι θα υπάρξουν ήπιες έως και εκτεταμένες μειώσεις στο κόστος που σχετίζεται με το εργατικό δυναμικό.

Οσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια, σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργοδότες (74%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν μετριοπαθείς ή εκτεταμένες μειώσεις στους περισσότερους τύπους επαγγελματικών ταξιδιών, ενώ 76% των εργαζομένων εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς. Τέλος, 9 στους 10 εργοδότες εκτιμούν πως το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στο επίκεντρο των εταιρικών τους σχεδίων για τη δημιουργία αξίας, με 69% των εργαζομένων να θεωρούν ότι αυτή η δήλωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Διαφορετική στάση διατηρούν οι δύο πλευρές σε θέματα αποδοχών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282411287187219

Kathimerini Digital