Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Πενταετές ομόλογο:

Tης ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε χθες πενταετές ομόλογο, μέσω του οποίου άντλησε 3 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε κάτω από 0,2%, που είναι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην Ιστορία για την Ελλάδα.

Tην τρίτη για φέτος επιτυχημένη έξοδό του στις αγορές πραγματοποίησε χθες το ελληνικό Δημόσιο, εκδίδοντας 5ετές ομόλογο, από το οποίο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,2%. Απόδοση που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ομολόγων, αν αναλογισθεί κανείς ότι κατά την προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου, τον Φεβρουάριο του 2019, η απόδοση ήταν 3,6%, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προόδου που έχει επιτευχθεί. Κατά την άποψη των ίδιων κύκλων, εξάλλου, η ραγδαία αυτή πτώση των επιτοκίων σε μικρό μόνο βαθμό συνδέεται με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ). Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία και πριν από την έναρξη του προγράμματος της ΕΚΤ, στο οποίο εντάχθηκαν τελικώς και τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ήταν ήδη στο 0,35%, λίγο υψηλότερα από τώρα, αλλά πάντως πολύ χαμηλότερα από την απόδοση προ διετίας.

Kατά το ίδιο χρονικό διάστημα, από τον Φεβρουάριο του 2019 έως σήμερα, οι αποδόσεις των επιτοκίων των 5ετών τίτλων στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 40 μονάδες βάσης, έναντι των 300 μονάδων βάσης που υποχώρησαν οι αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς.

Αρα, θεωρούν ότι οι καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνδέονται με το κλίμα εμπιστοσύνης και τη συνέχεια που φαίνεται να υπάρχει στην άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, το καλά ρυθμισμένο χρέος της και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε πρόσφατα ο ΟΔΔΗΧ (swap). Προφανώς, το πρόγραμμα της ΕΚΤ παίζει και αυτό σταθεροποιητικό ρόλο. Θετικά λειτούργησε η πρόσφατη (23/4) αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor’s του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ- σε ΒΒ.

Σημειωτέον ότι χωρίς το νέο ομόλογο, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν χθες σε 30 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που επίσης αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τους επενδυτές.

Η ανταπόκριση χθες των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουν οι προσφορές τα 20 δισ. ευρώ. Η έκδοση είχε ανατεθεί στις τράπεζες Barclays, Bofa Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Οι προηγούμενες δύο φετινές εκδόσεις αφορούσαν ένα 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο και ένα 30ετές τον Μάρτιο, που θεωρήθηκε και έκδοση-σταθμός λόγω διάρκειας. Από αυτές αντλήθηκαν συνολικά 6 δισ. ευρώ. Με τη σημερινή έκδοση καλύπτονται τα ¾ του απώτερου φετινού εκδοτικού στόχου του ΟΔΔΗΧ, που ήταν 8-12 δισ. ευρώ. «Η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι χθες πραγματοποιήθηκε, επίσης, δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%.

«Ολα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής».

To ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, ξεπέρασαν τα 20 δισ. οι προσφορές.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282424172089107

Kathimerini Digital