Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Εστίαση:

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Από 60% έως 100% εκτιμάται πως κυμάνθηκε η πληρότητα στα καταστήματα του κλάδου της εστίασης τις πρώτες δύο ημέρες που λειτούργησαν, ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες αναστολής της δραστηριότητάς τους.

Από 60% έως 100% εκτιμάται ότι κυμάνθηκε η πληρότητα στα καταστήματα του κλάδου της εστίασης τις πρώτες δύο ημέρες που λειτούργησαν, ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες αναστολής της δραστηριότητάς τους. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, παραμένει ένα 20%-25% των επιχειρήσεων που δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ κάποιες που λειτούργησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα αποφάσισαν να μείνουν κλειστές από χθες Τετάρτη έως την Παρασκευή, καθώς φοβούνται ότι τις ημέρες αυτές δεν θα έχουν αρκετή πελατεία, ικανή να καλύψει τα σημαντικά έξοδα που έχουν.

«Η συγκυρία για το άνοιγμα, καθώς ήταν ημέρες αργιών και καλοκαιρίας, βοήθησε τις επιχειρήσεις. Ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές η πελατεία ήταν πολύ αυξημένη και η πληρότητα στα καταστήματα άγγιξε το 100%», δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Στον αστικό ιστό η πληρότητα εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 60%-100%, με τη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα να ανοίξουν να έχουν εστιατόρια και μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά βράδυ. Ο περιορισμός του ωραρίου –σημειωτέον ότι τα καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν έως τις 22.45– και η απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής, σε συνδυασμό με την απουσία ταμειακών διαθεσίμων για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1, υποστήριξε ότι ο περιορισμός στο ωράριο θα παραμείνει ο ίδιος πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.

Επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης που λειτουργούν αποκλειστικά βράδυ επισημαίνουν ότι εάν επιτρεπόταν η λειτουργία των εστιατορίων έως τη 1 π.μ., τότε θα είχαν υπερδιπλάσιους τζίρους.

Προβλήματα επίσης προκλήθηκαν από την επιβολή προστίμων σε καταστήματα που θεωρήθηκε –λανθασμένα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου– ότι λειτουργούσαν παρανόμως σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που είχαν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά επειδή είχαν κατεβασμένες τις τέντες η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο, θεωρώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό χώρο. Υστερα από παρέμβαση της ΠΟΕΣΕ προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εκτιμάται ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εξάλλου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ειδικού προγράμματος για την εστίαση, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ. Η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις αιτήσεις των επιχειρήσεων μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χορηγηθούν κεφάλαια, μη επιστρεπτέα, για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ανάλογο ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των γυμναστηρίων και των παιδικών σταθμών, ενώ ετοιμάζεται πρόγραμμα και για τους παιδότοπους. Τα προγράμματα αυτά, πάντως, αναμένεται να είναι μικρότερου προϋπολογισμού από αυτό της εστίασης.

Παραμένει ένα 20%-25% των επιχειρήσεων που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282445646925587

Kathimerini Digital