Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας μετά τις μαζικές πωλήσεις που τα είχαν οδηγήσει σε υποχώρηση στη συνεδρίαση της Τρίτης. Κυριότεροι παράγοντες ήταν η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και των εταιρειών εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αλλά και η αισιοδοξία που εμπνέει η ραγδαία οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπως και τα ενθαρρυντικά κέρδη των επιχειρήσεων.

Ενδεικτική ήταν η άνοδος περίπου 3% που σημείωναν στη διάρκεια της συνεδρίασης οι μεγάλες εταιρείες ορυχείων της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων οι Rio Tinto, BHP Group και Anglo American. Αιτία, οι τιμές του χαλκού που έχουν εκτιναχθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων ο τόνος εν μέσω της ραγδαίας ανάκαμψης και της ανάλογης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θετικό κλίμα ενίσχυσε, άλλωστε, η είδηση ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, ενώ σημείωσε ανάπτυξη ο καίριος τομέας των υπηρεσιών παρά τα καινούργια περιοριστικά μέτρα. Ετσι ο επιμέρους δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας σημείωνε χθες άνοδο 1,8% μετά την πτώση 3,7% που είχε καταγράψει στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη υποχώρησε και στη Wall Street ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν βιαστικά ορισμένες ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις όπως οι Apple και Amazon εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, αλλά και εν αναμονή των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Οπως τόνισαν στο Reuters αναλυτές της Unicredit, «οι μαζικές πωλήσεις μάς υπενθυμίζουν ότι οι τιμές στην αγορά είναι υψηλές».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Refinitiv IBES, τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί κατά 83,1% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για προς τα άνω αναθεώρηση της προηγούμενης εκτίμησής της, που μιλούσε για αύξηση 71,3% μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωναν χθες θεαματική άνοδο ήταν αυτή της γερμανικής εταιρείας υψηλής ραπτικής Hugo Boss, που έκανε άλμα 4,2% όταν ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Ανοδικά οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

2021-05-06T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282578790911763

Kathimerini Digital