Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο πρώτος Ελληνας σε τελικό Ρολάν Γκαρός

Προκρίθηκε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός νικώντας με 3-2 σετ τον Σβέρεφ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του Ρολάν Γκαρός, επικρατώντας με 3-2 σετ του Αλεξάντερ Σβέρεφ, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας τενίστας θα αγωνιστεί στο κορυφαίο ραντεβού ενός γκραν σλαμ.

Ιστορία έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες σε ημιτελικούς γκραν σλαμ, έγινε ο πρώτος Ελληνας τενίστας που προκρίνεται για πρώτη φορά σε τελικό, αυτόν του Ρολάν Γκαρός.

Ο 22χρονος πρωταθλητής μας, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που διήρκεσε 3 ώρες και 40 λεπτά, επικράτησε του Γερμανού Αλεξάντερ Σβέρεφ με 3-2 σετ (6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3) και αύριο (16.00) θα διεκδικήσει τον τίτλο του γαλλικού open αντιμετωπίζοντας έναν εκ των θρύλων

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τένις Ελληνας αθλητής θα βρεθεί στο κορυφαίο ραντεβού ενός γκραν σλαμ.

του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς και Ραφαέλ Ναδάλ.

Παράλληλα, ο Τσιτσιπάς με αυτή τη νίκη του ανέβηκε στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αν κατακτήσει τον τίτλο θα ανέβει στο Νο 3.

Ο Τσιτσιπάς, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με 2-0 σετ δεν κατάφερε να τελειώσει το ματς, με τον Γερμανό να ισοφαρίζει και όλα να κρίνονται στο πέμπτο και τελευταίο δραματικό σετ, όπου βρήκε τα αποθέματα και βγάζοντας άσο κατέκτησε το κρίσιμο γκέιμ.

Στο πρώτο σετ έκανε λιγότερα λάθη από τον αντίπαλό του και έχοντας τον έλεγχο του αγώνα κατάφερε να αντέξει στα δυνατά σερβίς του Γερμανού.

Στο δεύτερο, με εξαιρετική εμφάνιση, ολοκλήρωσε μία τεράστια ανατροπή, «τρέχοντας» ένα σερί 6-0 στα γκέιμ, γυρίζοντας το εις βάρος του 0-3.

Στο τρίτο σετ ο Σβέρεφ, παρά τα έντονα παράπονά του προς τον διαιτητή και με όπλο του τα σερβίς και την κούραση που άρχισε να καταβάλει τον Τσιτσιπά, άντεξε και μείωσε σε 2-1. Στο τέταρτο, παρά το ότι ο 22χρονος άσος βρήκε τους καλούς πόντους, δεν τα κατάφερε απέναντι στον Γερμανό που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, στέλνοντας το παιχνίδι σε αυτό το χιτσκοκικό φινάλε.

«Ποτέ δεν το φανταζόμουν πως μπορώ να φτάσω σε τελικό ενός τόσο μεγάλου τουρνουά. Είναι η πιο σημαντική νίκη στην καριέρα μου. Εγώ και η Μαρία κάναμε σκληρή δουλειά για να ανεβάσουμε το επίπεδο του τένις στην Ελλάδα…» τόνισε ο ίδιος συγκινημένος μετά το τέλος του αγώνα, με το κοινό να τον αποθεώνει.

Η Μαρία Σάκκαρη έφτασε μόλις έναν πόντο μακριά από τον τελικό, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια ημιτελικό γυναικών που έχει παιχθεί ποτέ (3 ώρες και 18 λεπτά) στο γαλλικό όπεν, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα 18 κερδισμένα γκέιμ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, στο συγκλονιστικό της παιχνίδι με την Κρεϊτσίκοβα δεν ήταν αρκετά, γνωρίζοντας την ήττα (2-1 σετ, 7-5, 4-6, 9-7).

«Πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αγχώθηκα αρχίζοντας να σκέφτομαι ότι βρίσκομαι μόλις έναν πόντο από τον τελικό. Το καλό είναι ότι όταν δώσω ξανά στον εαυτό μου την ευκαιρία να είμαι σε αυτή τη θέση, τότε ξέρω ότι δεν χρειάζεται να το ξανακάνω», είπε η ίδια που δεν θα αλλάξει θέση στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένοντας στο Νο18.

Στον σημερινό τελικό γυναικών (16.00-ΕΡΤ1), η Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα που αφιέρωσε τη νίκη της στον θρύλο του γυναικείου τένις Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η οποία είδε από τις εξέδρες την προσπάθειά της με τη Σάκκαρη, θα αντιμετωπίσει την Αναστασία Παβλιουτσένκοβα (Νο 32 στην παγκόσμια κατάταξη), που κατέκτησε το πρώτο εισιτήριο, επικρατώντας της Σλοβένας Ταμάρα Ζίντανσεκ (Νο 85) με 2-0 σετ (7-5, 6-3).

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281496459227371

Kathimerini Digital