Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ενα σύμβολο της Ελλάδας

Κορυφαία δημιουργία του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ο «Χορός του Ζαλόγγου» εγκαινιάστηκε στις βουνοκορφές της Ηπείρου, πριν από 60 χρόνια, στις 10 Ιουνίου 1961. Η επέτειος αυτή συμπίπτει συμβολικά με την κήρυξη της γιγαντιαίων διαστάσεων γλυπτικής σύνθεσης ως Μνημείου Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΑ. Ο «Χορός του Ζαλόγγου» δημιουργήθηκε στη διάρκεια των ετών 1954-1960.

Ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος κατασκεύασε αρχικά ένα αναβατόριο, αλλά για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε η μεταφορά των υλικών να γίνει μόνο με ανθρώπους και ζώα.

Το εργοτάξιο δούλευε πυρετωδώς από το 1954 έως το 1960. «Η προσφορά εργασίας ήταν παλλαϊκή. Στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και άνδρες, κάτοικοι των χωριών Καμαρίνας, Ζαλόγγου, Κρυοπηγής Πρεβέζης, με τα ζώα τους, αλλά και με τα χέρια και στους ώμους τους επί έξι χρόνια κάθε άνοιξη, ανεβαίνοντας το δύσβατο μονοπάτι ανάμεσα από βράχια, θάμνους και φίδια, κουβαλούσαν νερά, τσιμέντα, αμμοχάλικα, σίδερα και πέτρες στο εργοτάξιο ψηλά στον βράχο, όπου ο Ζογγολόπουλος με εργάτες, τεχνίτες και λιθοξόους κατασκεύαζε το έργο του», εξηγεί ο Νίκος Θεοδωρίδης.

Ενα τέτοιο έργο μνημειακών διαστάσεων σε μια τόσο δύσβατη περιοχή απαιτούσε μέριμνα για συντήρηση. Αυτή η διάσταση απασχολούσε το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου από τη σύστασή του, το 2004, και αποτέλεσε προτεραιότητα εξαρχής, με πρωτοβουλία της γεν. γραμματέως Υβόννης Θεοδωρίδου (που εκτελούσε τότε και χρέη διευθύντριας).

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαλόγγου και την Περιφέρεια Ηπείρου, με ενέργειες του ιδρύματος, εξασφαλίστηκαν κονδύλια και οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το 2007. «Η επισκευή και αποκατάσταση του μνημείου από τεχνίτες, καλλιτέχνες και φοιτητές συντηρητές, καθώς και η νέας τεχνολογίας αντικεραυνική προστασία, διήρκεσε πέντε χρόνια και έγινε με υποδείξεις, μελέτες και επιστασία του διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και αρχιτέκτονα, Αγγελου Μωρέτη», λέει ο Νίκος Θεοδωρίδης. «Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες των εργασιών της αποκατάστασης του μνημείου, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δεκάδες ταξίδια του Αγγελου Μωρέτη στο εργοτάξιο της επισκευής, υπάρχουν στα αρχεία του ιδρύματος».

Το μνημείο, παρά τη δυσχερή πρόσβαση, επισκέπτονται 30.000-35.000 άτομα ετησίως και η ανάβαση γίνεται μόνο από ένα μονοπάτι με 410 σκαλοπάτια που είχε σχεδιάσει ο Πάτροκλος Καραντινός. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου, είναι απαραίτητη η κατασκευή τελεφερίκ. Ο «Χορός του Ζαλόγγου» ως μνημείο εθνικής μνήμης αποκτά ειδική σημασία στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση, καθώς αναφέρεται σε ένα προεπαναστατικό γεγονός στα όρια του θρύλου, που έχει περάσει με πολλές μορφές στο λαϊκό υποσυνείδητο.

Ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος είχε δημιουργήσει ορειχάλκινα αντίγραφα του μνημείου σε κλίμακα 1/10, τα οποία βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη και στην Υπαίθρια Δημόσια Γλυπτοθήκη Ψυχικού.

Το μνημείο, παρά τη δυσχερή πρόσβαση, επισκέπτονται 30.000-35.000 άτομα ετησίως.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281573768638699

Kathimerini Digital