Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

Από τις ποινικές διώξεις, στο δυναμικό μπλοκάρισμα για τις πειρατικές ιστοσελίδες που μοιράζονται ταινίες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι Απρίλιος του 2019 και στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης βρίσκεται μια μάλλον ασυνήθιστη φιγούρα. Ενας 60χρονος διώκεται για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθησιν. Κατά τον μάρτυρα υπεράσπισης ο κατηγορούμενος έχει μόνο γνώσεις δημοτικού, στο παρελθόν εργαζόταν ως dj, ενώ είχε δουλέψει και ως ελαιοχρωματιστής και υπάλληλος σε συνεργεία καθαρισμού. Το προφίλ του όμως δεν αποπροσανατόλισε την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είχαν φτάσει στα ίχνη του μια δεκαετία νωρίτερα, κυνηγώντας τους πειρατές του Διαδικτύου.

Το 2009 διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι αυτός ο άντρας ήταν ο διαχειριστής ιστοτόπου που έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες

Κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας οι χρήστες στράφηκαν ξανά προς το πειρατικό περιεχόμενο για την ψυχαγωγία τους.

να μοιράζονται χωρίς δικαιώματα αρχεία ταινιών, μουσικής και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δέκα χρόνια αργότερα, έπειτα από δύο συνεδριάσεις, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών χωρίς αναστολή, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική ποινή. Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη δικαστική απόφαση κατά της διαδικτυακής πειρατείας στη χώρα μας. Ωστόσο η προσπάθεια αναχαίτισης παρόμοιων ιστοσελίδων δεν έχει τελειώσει.

Ανέκαμψαν

Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή οι πειρατικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα φτάνουν τις 70. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Μίχος, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΠΟΕ), κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας COVID-19 ορισμένες εξ αυτών ανέκαμψαν, καθώς υπήρξαν χρήστες που στράφηκαν ξανά προς το πειρατικό περιεχόμενο για την ψυχαγωγία τους. Ωστόσο η δημοφιλία αυτών των ιστοσελίδων πλέον δεν φαίνεται να αγγίζει τα επίπεδα περασμένων ετών. Οι ποινικές διώξεις και κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις κατά των διαχειριστών τους περιόρισαν μεν, αλλά δεν εξάλειψαν το φαινόμενο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες και μια διοικητική διαδικασία δυναμικού μπλοκαρίσματος των ιστοσελίδων - κλώνων που εμφανίζονται κάθε τόσο υπό νέα διεύθυνση αλλά με παρεμφερείς ονομασίες παλιότερων δημοφιλών ιστοτόπων επιχειρώντας να αλιεύσουν και το κοινό τους.

Μέσα από δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων δέκα ετών η «Κ» παρουσιάζει το επίμονο κυνήγι των πειρατών του Διαδικτύου. Ποιο είναι το προφίλ των διαχειριστών, πώς φέρονται να κερδίζουν χρήματα και τι ενέργειες γίνονται για τον περιορισμό τους;

Τα «VIP» μέλη

Στις 17 Απριλίου του 2019, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο 60χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε οικονομικό όφελος από τη δραστηριότητά του και ότι ο πραγματικός διαχειριστής του greekstars.biz δεν ήταν ο ίδιος, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο όμως δεν κατονόμασε στη δίκη. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι μάρτυρες κατηγορίας, η ιστοσελίδα του είχε περίπου 65.000 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ καθημερινά φαινόταν ότι την επισκέπτονταν 1.000 με 1.100 άτομα. Για να γίνει κάποιος μέλος αρκούσε να κάνει μια τυπική εγγραφή βάζοντας ένα ψευδώνυμο και κωδικό πρόσβασης. Επειτα μπορούσε να περιηγηθεί στον ιστότοπο και να κατεβάσει αρχεία. Εφόσον κατέβαλε χρηματικό ποσό της τάξης των 35-40 ευρώ μπορούσε να αναβαθμιστεί σε VIP μέλος και να έχει πρόσβαση σε server οι οποίοι είχαν καλύτερες δυνατότητες και παρέπεμπαν σε πιο πρόσφατες ταινίες τις οποίες μπορούσε να κατεβάσει.

Από την έφοδο στο σπίτι του διαχειριστή βρέθηκε μια επιστολή της εταιρείας Paypal στην οποία του γνωστοποιούσαν ότι είχε υπερβεί το όριο των ασφαλών συναλλαγών και ζητούσαν να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων. Το ποσό που φέρεται να είχε αποκομίσει δεν διευκρινίστηκε στο δικαστήριο.

Τα μέλη της ΕΠΟΕ που απέκτησαν πρόσβαση στο υλικό της ιστοσελίδας, διαπίστωσαν ότι σε διάστημα επτά μηνών περίπου 540 ταινίες είχαν γίνει αντικείμενο μεταφόρτωσης 1.800.000 φορές. Ταινίες όπως «The Expendables» και «Inception» κατά τον χρόνο που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα προβάλλονταν ακόμη στους ελληνικούς κινηματογράφους. Ενα από τα μέλη της ΕΠΟΕ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από αυτή τη δραστηριότητα ζημιώθηκαν οι εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, τα καταστήματα που αγόραζαν και νοίκιαζαν ταινίες, καθώς και το ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281655373017323

Kathimerini Digital