Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η δικαστική περιπέτεια του gamato

Χρειάστηκε να περάσει μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του ιστοτόπου greekstars.biz. Ο δικαστικός φάκελος όμως μιας άλλης πολύ δημοφιλούς ιστοσελίδας παραμένει ακόμη ανοιχτός. Η τελευταία δικάσιμος για το gamato.info είχε οριστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τον Απρίλιο του 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2016 είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, ο διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας σε κάθειρξη πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ και άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του σε φυλάκιση τριών ετών. Επειτα από έφεσή τους η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό τον Οκτώβριο του 2017.

Ο κ. Μίχος θυμάται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις στην Αθήνα, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ενώ δύο εκ των βασικών εμπλεκομένων ήταν Ελληνες μετανάστες στην Ολλανδία. Στο ξεκίνημά του το 2006 το gamato.info ήταν ένα torrent site, το οποίο σταδιακά γιγαντώθηκε φτάνοντας έως και τις 800.000 μέλη. Αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είχε παρακολουθήσει την υπόθεση, ανέφερε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ότι τότε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρχαν διαφημιστικά μπάνερ δεξιά και αριστερά από τα οποία οι διαχειριστές φέρονται να είχαν περιθώρια κέρδους. Υπάλληλος της ΕΠΟΕ επισήμανε ότι στην ιστοσελίδα υπήρχαν αναρτήσεις για στοίχημα και πόκερ και υπολόγισε ότι κάθε επισκέπτης έβλεπε περίπου τέσσερις σελίδες (δηλαδή χρειαζόταν να κάνει τουλάχιστον τέσσερα κλικαρίσματα) προτού κατεβάσει μια ταινία. Κάθε κλικάρισμα εκτιμάται ότι απέφερε και κέρδος από τις διαφημίσεις.

Μετά το κλείσιμο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας εμφανίστηκαν τουλάχιστον άλλοι πέντε κλώνοι της υπό διαφορετική διαχείριση, κυρίως πλέον για streaming ταινιών και όχι κατέβασμα. Κάποιες ιστοσελίδες - κλώνοι παραμένουν ενεργές και σήμερα. Εχουν κρατήσει τη λέξη gamato και προσέθεσαν άλλες καταλήξεις στις νέες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους. Δεν μπόρεσαν όμως να προσεγγίσουν τη δημοφιλία και επισκεψιμότητα που είχε η αρχική πειρατική ιστοσελίδα.

Το μπλοκάρισμα

Οπως παρατηρεί ο κ. Μίχος, οι περισσότερες πειρατικές ιστοσελίδες σήμερα λειτουργούν ως «copycats», δηλαδή αντιγράφουν το περιεχόμενό τους από άλλους παρόμοιους ιστοτόπους. Ολοι οι δράστες δεν έχουν απαραίτητα σπουδές πάνω στην Πληροφορική. Ενδεικτικά σε μία από τις υποθέσεις που έφτασε στα δικαστήρια, ένας κατηγορούμενος ήταν οδηγός ασθενοφόρου και ο συγκατηγορούμενός του δήλωσε στην απολογία του ότι οι υπολογιστές ήταν το χόμπι του. Η ΕΠΟΕ επιχειρεί να εστιάσει το τελευταίο διάστημα σε μια διοικητική διαδικασία για το δυναμικό μπλοκάρισμα (dynamic site blocking) πειρατικών ιστοσελίδων. Για αυτόν τον λόγο έγινε και σχετική τροποποίηση στον νόμο για τη διαδικτυακή πειρατεία τον Ιούλιο του 2020 με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού. Το ζητούμενο, όπως εξηγείται από την ΕΠΟΕ, είναι οι σχετικές αποφάσεις να μην παραμένουν «στατικές» αλλά να μπορούν να αναχαιτίζουν άμεσα και κάθε μία παραλλαγή τους που εμφανίζεται στο Διαδίκτυο.

Επειτα από αίτημα της ΕΠΟΕ προς την Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) μπλοκαρίστηκαν 263 ιστότοποι με παρεμφερείς ονομασίες τον Σεπτέμβριο του 2020 και άλλοι 71 τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τον Απρίλιο του 2021 έγινε η τελευταία αίτηση της ΕΠΟΕ προς την αρμόδια αρχή για 25 βασικούς πειρατικούς ιστοτόπους και των πάσης φύσεως κλώνων τους και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Στο ξεκίνημά του το 2006 ήταν ένα torrent site, το οποίο σταδιακά γιγαντώθηκε, φτάνοντας έως και τις 800.000 μέλη – Οι διαχειριστές φέρονται να είχαν περιθώρια κέρδους.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281663962951915

Kathimerini Digital