Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι online συνήθειες των παιδιών άλλαξαν εν μέσω πανδημίας

Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η πανδημία έφερε σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα των παιδιών, σε όλα τα πεδία, στην εκπαίδευση, που έγινε τηλεκπαίδευση, στις σχέσεις με φίλους και οικείους, στη διασκέδαση, στην επικοινωνία. Αλλαξαν ακόμη και οι διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών. Αυξήθηκε το ενδιαφέρον τους για μουσική και βίντεο, ενώ μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή, αν και παραμένει υψηλά, εκείνο για παιχνίδια υπολογιστή και επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων. Το Tik Tok όχι μόνον υπερίσχυσε του Instagram, αλλά και διπλασίασε τη δημοτικότητά του.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Safe Kids, που ανέλυσε ανωνυμοποιημένα δεδομένα, παραχωρημένα εθελοντικά από χρήστες, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες ιστοσελίδων μεταξύ των παιδιών ήταν η κατηγορία «λογισμικό, μουσική και video» (44,38%), τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας (22,08%) και τα videogames (13,67%). Μεταξύ των πιο δημοφιλών εφαρμογών, το Youτube παρέμεινε πρώτο, με την υπηρεσία live streaming video να αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής εφαρμογή μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Whatsapp, ενώ τρίτο έρχεται το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης τέσσερα παιχνίδια: Brawl Stars, Roblox, Among US και Minecraft.

Κατά τους ερευνητές της Kaspersky, τα παιδιά είναι πολύ ενεργά στην ακρόαση και στην προβολή μουσικών βίντεο στο Youτube. Ψηλά στις προτιμήσεις τους βρίσκεται η μουσική KPOP, τα συγκροτήματα BTS και Blackpink, τραγουδιστές όπως η Αριάνα Γκράντε, η Μπίλι Αϊλις και ο Τράβις Σκοτ, ενώ υψηλή εμφανίζεται να είναι και η δημοτικότητα του νέου μουσικού είδους phonk. Καταγράφηκε μια ισχυρή τάση προς τα δημιουργικά βίντεο – όλο και περισσότερα παιδιά αναζητούν ρυθμούς, δείγματα κομματιών και μαθήματα παραγωγής μουσικής σε διάφορα προγράμματα. Την ίδια στιγμή, το Tik Tok παραμένει ανάμεσα στα παιδιά το κύριο μέσο διαμόρφωσης μουσικών τάσεων.

Τα καρτούν αντιπροσωπεύουν τις μισές (50,21%) αναζητήσεις βίντεο από παιδιά σε όλο τον κόσμο. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι το Lady Bug and Super Cat, το Gravity Falls και το Peppa Pig. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τηλεοπτικά προγράμματα διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων το δημοφιλές αγγλόφωνο πρόγραμμα «The Voice Kids».

Στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές, τα πιο δημοφιλή τρέιλερ είναι το «Godzilla vs Kong», το «Justice League» του Ζακ Σνάιντερ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και η σειρά της Disney+, «Wandavision». Το Netflix συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών, κυρίως για τις σειρές «Cobra Kai» και «Stranger Things».

Το Tik Tok, το οποίο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα παιδιά, δεν αποτελεί μόνο ένα κοινωνικό δίκτυο μέσω του οποίου ανταλλάσσουν βίντεο μικρής διάρκειας, αλλά και μια πλατφόρμα για τη δημιουργία των δικό τους βίντεο, κάτι καθόλου απλό, καθώς απαιτεί από τα παιδιά να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως χειριστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Στην κατηγορία των videogames, πιο δημοφιλή μεταξύ των παιδιών είναι το Minecraft (22,84%), το Fortnite (6,73%), το Brawl Stars (6,34%), το Roblox (3,82%) και το Among Us (3,8%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, όταν οι γονείς γνωρίζουν τι είδους μουσική ακούει το παιδί τους, ποιοι είναι οι αγαπημένοι του bloggers ή ποια παιχνίδια παίζει συχνότερα, μπορούν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και να το βοηθήσουν να προστατευθεί από πιθανούς κινδύνους στο Διαδίκτυο.

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον τους για μουσική και βίντεο – Το Youτube παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα, ενώ το Tik Tok κερδίζει συνεχώς έδαφος.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281668257919211

Kathimerini Digital