Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση τη διατήρηση της αποκλιμάκωσης από Τουρκία

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα (MED-7). Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο σύνολο της συνόδου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός σε «μια θετική ατζέντα», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή θα πρέπει να ξεδιπλωθεί «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο». Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ανήκει στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο και πρόσθεσε πως για τη θετική ατζέντα είναι προϋπόθεση «ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η Ε.Ε., πάντα σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο συζήτησης για λύση δύο κρατών. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο λιβυκό ζήτημα, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2020 και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις, μαχητές και μισθοφόροι από τη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ήδη προετοιμασμένος για το τετ α τετ της Δευτέρας, το οποίο –όπως δείχνουν όλα έως αυτή τη στιγμή– θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ως προς τις ελληνοαμερικανικές επαφές, στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στον σχεδιασμό για τη συνάντηση που προγραμματίζεται ανάμεσα στους δύο ηγέτες το ερχόμενο φθινόπωρο. Εως τότε, ίσως τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που είχε γίνει με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ώστε να υπογραφεί η νέα ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), που είθισται να ολοκληρώνεται τον τελευταίο θερινό μήνα.

Κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στους MED-7 ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του προγράμματος Νext Generation EU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους σε ό,τι αφορά καινοτόμες λύσεις για την καλύτερη απορρόφηση των κεφαλαίων. Ενα ακόμα ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως διαθέτουμε όλοι τις απαιτούμενες δυνατότητες σε επίπεδο κυβερνήσεων ώστε να εγγυηθούμε ότι αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σωστά», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «το ενδεχόμενο να μετατραπεί αυτός ο μηχανισμός σε έναν μόνιμο μηχανισμό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους φορολογουμένους ότι θα χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα κεφάλαια».

Η σύνοδος των MED-7 σε επίπεδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στα Χανιά και έως τότε ενδέχεται να περιλαμβάνει εννέα χώρες, εάν στο μεταξύ έχει γίνει δεκτή η αίτηση για συμμετοχή από τη Σλοβενία και την Κροατία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281689732755691

Kathimerini Digital