Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Παζάρι μέχρι τέλους για τους S-400

Ενόψει της συνάντησης Ερντογάν - Μπάιντεν

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Σε κυρίαρχο ζήτημα της επικείμενης συνάντησης Μπάιντεν Ερντογάν αναμένεται να αναδειχθούν οι S-400. O Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας πως «είναι εφικτό να βρεθεί μια λογική λύση, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ «είναι πιο βαθιές και περιέχουν περισσότερα, σε σχέση με τα F-35 και τους S-400».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις συναντήσεις που θα έχει με πολλούς ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, πριν από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν. Η προετοιμασία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θεωρείται ως ο βασικός λόγος της αιφνιδιαστικής ακύρωσης της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη Eρντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει παρόμοιες προτάσεις και απόψεις τις οποίες είχε εκφράσει στον Ελληνα πρωθυπουργό στις προηγούμενες δύο συναντήσεις τους. Αναλυτές παρατηρούν πως από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα, όπως η κρίση με το προσφυγικό στον Εβρο, η κρίση με το Ορουτς Ρέις, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Eρντογάν, όμως υπάρχει εκτίμηση για μια πολιτική ώθηση που μπορεί να δώσει προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε κάποια από τα ζητήματα στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έδειξε πως η Αγκυρα διατηρεί την ίδια στάση στα ζητήματα, καθώς δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα μας”, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε τον εκνευρισμό του για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα κατάφερε να εντάξει τα ελληνοτουρκικά στην ευρωτουρκική ατζέντα. «Αυτό είναι δείγμα αδυναμίας» υποστήριξε και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις» στην Ανατ. Μεσόγειο. Εντονη όμως ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην απόφαση της Αθήνας να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για την επιστροφή μεταναστών. «Από τη μια θα έχεις τους τρομοκράτες και δεν θα τους δίνεις στην Τουρκία, όμως για να στέλνεις τους πρόσφυγες λες την Τουρκία ασφαλή χώρα. Μα τι αντίφαση είναι αυτή. Ας είμαστε ειλικρινείς. Φυσικά δεν το χάψαμε αυτό» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα προετοιμάζονται για τις πιέσεις που ενδέχεται να δεχθεί ο κ. Ερντογάν

Λίγο πριν από το τετ-α-τετ του Τούρκου προέδρου με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ακάρ δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ενδιαφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”.

από τον κ. Μπάιντεν για το ζήτημα των S-400. O Τούρκος υπουργός Αμυνας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Οστιν, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις τεχνικές αμφιβολίες των συνομιλητών μας. Είναι εφικτό να βρεθεί μια λογική λύση. Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ είναι πιο βαθιές και περιέχουν περισσότερα, σε σχέση με τα F-35 και τους S-400».

Ο κ. Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής αποκάλυψε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281698322690283

Kathimerini Digital