Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Βουλή:

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Κώστα Τασούλα και Αλέξη Τσίπρα οδήγησε η απόφαση του προέδρου της Βουλής να μη δώσει τον λόγο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδίωξε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια με τρόπο και σε χρόνο που δεν προβλέπεται από τους κανόνες λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σε σοβαρή δοκιμασία τίθενται ευθέως από χθες οι σχέσεις του προέδρου της Βουλής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της επιλογής του Κ. Τασούλα να προχωρήσει σε αυστηρή τήρηση του κανονισμού της Βουλής και να αρνηθεί τον λόγο στον Αλ. Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μιλήσει στην ολομέλεια με τρόπο και σε στιγμή που δεν προβλέπεται από τους κανόνες λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Τασούλας, υπεραμυνόμενος της επιλογής του έκανε λόγο για «προστασία του κύρους του Κοινοβουλίου από κάθε πολιτικό ακτιβισμό», με τον κ. Τσίπρα να απαντά λέγοντας ότι ο κ. Τασούλας υποπίπτει σε πολύ σημαντικό παράπτωμα. Η φράση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα, πρότασης μομφής κατά του κ. Τασούλα, με τον πρόεδρο της Βουλής –έχοντας ενδεχομένως λάβει το μήνυμα– να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Επειδή ακριβώς με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου, δεν θέλω να μετατρέψουμε, όσο είμαι πρόεδρος με την τιμητική ψήφο όλων σας, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού».

Ολα άρχισαν καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου (συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων) ζήτησε τον λόγο για από του βήματος ομιλία. Βάσει του κανονισμού και όχι, πάντως, με μεγάλη άνεση χρόνου ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να λάβει τον λόγο, αν συζητούνταν ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό με θέμα τα δάνεια της Ν.Δ. Ομως, συζήτηση τέτοια δεν είχε προγραμματιστεί. Ο κ. Τασούλας, υπενθυμίζοντας ότι είχε προσφάτως λειτουργήσει ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογο τρόπο, δηλαδή παραβιάζοντας τον κανονισμό, τόνισε πως είχε συζητηθεί το ζήτημα στη διάσκεψη των προέδρων και είχε αποφασιστεί πως τέτοιου είδους παραβίαση δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί.

«Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου στη νομοθετική εργασία, στις επερωτήσεις, στις προτάσεις μομφής, στις εξεταστικές, παντού. Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι στις επίκαιρες ερωτήσεις» είπε ο κ. Τασούλας. Το «όχι» του προέδρου της Βουλής πυροδότησε την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ως εκείνον που παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσης και καλώντας τον κ. Τασούλα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη λειτουργήσει ως «πρόεδρος κόμματος», τονίζοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να τοποθετηθεί και για την ουσία της αναπάντητης ερώτησής του για τα δάνεια της Ν.Δ., που –όπως ισχυρίστηκε– συνιστά «θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία».

Ο εκνευρισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολύ έντονος. Καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό να κουνάει όρθιος το δάχτυλο στον κ. Τασούλα και να φωνάζει –κατά πληροφορίες– «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνετε». Ολα αυτά ακόμα και τη στιγμή που τα μικρόφωνα είχαν κλείσει και το κανάλι της Βουλής είχε ρίξει τίτλους τέλους της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει δήλωση και στο περιστύλιο της Βουλής, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τασούλα πως επιχείρησαν να φιμώσουν μια ισχυρή αλήθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Οτι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα χρεοκοπημένο, ο κ. Μητσοτάκης στρατηγικός κακοπληρωτής και ζει εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας δεν του επέτρεψε να εκφωνήσει ομιλία, καθώς ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281706912624875

Kathimerini Digital