Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αίτημα ονομαστικής από την κυβέρνηση

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ημέρες και εντάσεις συζητήσεων επί του κρατικού προϋπολογισμού θυμίζει ο σχεδιασμός της τελικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί του νομοσχεδίου περί τα εργασιακά, η οποία εκκινεί μεθαύριο Δευτέρα πρωί στην Ολομέλεια και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον είναι πως η κυβερνώσα πλειοψηφία φαίνεται να επιλέγει αυτού του είδους την ψηφοφορία με σκοπό –όπως λέγεται– να ασκήσει πολιτική πίεση ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζοντας τους βουλευτές της είτε να καταψηφίζουν θετικές για εργαζομένους διατάξεις είτε να τις υπερψηφίζουν, ενώ την ίδια ώρα ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

«Είστε έτοιμοι, φαίνεται, να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις 14 μέρες άδειας πατρότητας, για τις πληρωμένες από τον ΟΑΕΔ γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, ολόκληρο το κεφάλαιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας, τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες, τις ρυθμίσεις για τα παιδιά των ντελίβερι και των κούριερ», σχολίασε χθες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας τη μαραθώνια συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν το νομοθέτημα επί της αρχής. «Είστε κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο ή τελικά νοιαζόμαστε για έναν εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ εκείνο που σας νοιάζει είναι να βγάλετε το κομματικό σας πάθος, επειδή είστε σε δύσκολη θέση λόγω των πανθομολογούμενα αρνητικών δημοσκοπήσεων;» αναρωτήθηκε. Απαντώντας, η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κύριε υπουργέ, είστε απομονωμένος, εσείς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μέσα στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, καταψηφίζει στη συνείδησή του και απορρίπτει αυτές τις αντεργατικές και αυταρχικές ρυθμίσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αλλά το καταψηφίζει και ο κόσμος της εργασίας και ο ελληνικός λαός».

Στην επί των άρθρων χθεσινή ψηφοφορία στις επιτροπές, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «επιφύλαξη» προκειμένου να τοποθετηθούν αναλυτικά στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε τα άρθρα, όπως έπραξε και στην επί της αρχής ψηφοφορία, ζητώντας εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281715502559467

Kathimerini Digital