Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η πανδημία και το κλίμα στη Σύνοδο G7

Δέσμευση για ενίσχυση ασθενέστερων οικονομικά χωρών με ένα δισ. εμβόλια

Κοινές απαντήσεις στην πανδημία της COVID-19 και στην κλιματική αλλαγή αναζητούν οι ηγέτες της ομάδας G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στη σύνοδο κορυφής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Είναι η πρώτη διά ζώσης συνάντηση των ηγετών που αντιπροσωπεύουν τις ισχυρότερες δυνάμεις του δυτικού κόσμου ύστερα από δύο χρόνια τηλεδιασκέψεων, λόγω κορωνοϊού, όπως και η πρώτη σύνοδος κορυφής της ομάδας μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Στη συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη με τον οικοδεσπότη της συνόδου Μπόρις Τζόνσον, μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών, οι δύο ηγέτες συνέπεσαν στη θέση ότι η πανδημία δεν θα εκλείψει αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη γενναία ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά χωρών, ώστε να επιταχυνθούν οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί εμβολιασμού στις περισσότερες από αυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται τα κράτη του G7 να προσφέρουν ένα δισ. δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», όπως τόνισε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ηδη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε τη δωρεά 500 εκατ. εμβολίων της Pfizer και ο Βρετανός πρωθυπουργός τη διάθεση τουλάχιστον 100 εκατ., ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται ανεπαρκή από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, που πιέζουν για πιο τολμηρές αποφάσεις. Η εκπρόσωπος της Oxfam, Αν Μάριοτ, τόνισε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 11 δισ. εμβόλια για να κτιστεί παγκόσμιο τείχος ανοσίας και επέμεινε ότι είναι επιτακτικώς αναγκαίο να αρθούν οι πατέντες, θέση την οποία υιοθετούν τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε και χθες την αντίθεση της κυβέρνησής της στην άρση των πατεντών.

Τις αντιρρήσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό» τις υποσχέσεις για δωρεά ενός δισ. εμβολίων μέσα σε έναν χρόνο προσυπέγραψε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος κατηγόρησε τους επτά ηγέτες ότι, αντί για αποτελεσματικά μέτρα, «περιφέρουν τον δίσκο της ελεημοσύνης» για τα πιο φτωχά έθνη.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, η σύνοδος του G7 καλείται να καταλήξει σε κοινές αποφάσεις ενόψει της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στη Σκωτία. Στη συνάντηση της Πέμπτης, Μπάιντεν και Τζόνσον εμφανίστηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και σε αυτό το ζήτημα, γεγονός που βοήθησε στο να τεθούν σε δεύτερο πλάνο οι διαφορετικές απόψεις των δύο ηγετών σε άλλα κρίσιμα θέματα, όπως το Brexit και οι δυνητικές επιπτώσεις του στις συμφωνίες για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Χθες το βράδυ οι ηγέτες των επτά επρόκειτο να παραστούν σε δεξίωση που θα παραχωρούσε η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει μπάρμπεκιου στην παραλία. Την επόμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ στις 16 Ιουνίου θα βρεθεί στη Γενεύη για την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αφορμή τη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε ειρωνικές ευχές στον διάδοχό του: «Καλή τύχη στον Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν – μην αποκοιμηθείς στη διάρκεια της συνάντησης και στείλε τους θερμότερους χαιρετισμούς μου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN ανέφερε ότι η Κίνα, αν και δεν είναι μέλος του G7, θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, όπως και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει, καθώς ο Μπάιντεν επιδιώκει να οικοδομήσει ενιαίο μέτωπο των δημοκρατιών για την ανάσχεση του ασιατικού γίγαντα, αλλά και της Ρωσίας. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν και τη συνάντηση του Μπάιντεν με τη Μέρκελ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, όπως γνωστοποίησε χθες ο Λευκός Οίκος. Ηδη από την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση οι επτά συζήτησαν τη στάση τους έναντι της Κίνας, όπως αποκάλυψε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την Κίνα «συστημικό αντίπαλο», «ανταγωνιστή», αλλά και «εταίρο» σε ορισμένα ζητήματα παγκόσμιας σημασίας.

Οπως συνέβη και σε προηγούμενες συνόδους, η χθεσινή συνάντηση στην Κορνουάλη λειτούργησε ως μαγνήτης για αρκετές περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις, οι οποίες αξιοποίησαν την ευκαιρία για να εκφράσουν, με ευφάνταστες μορφές, τις ανησυχίες και διεκδικήσεις τους. Σε μικρή απόσταση από το θέρετρο που φιλοξενεί τη σύνοδο, συναθροίστηκαν, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ακτιβιστές που ύψωσαν στον αέρα μπαλόνια με σατιρικές αναπαραστάσεις των Μπάιντεν και Τζόνσον, ενώ άλλοι είχαν ντυθεί μαύρα πουλιά, παραπέμποντας στις δυσοίωνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η αντιμετώπιση της Κίνας δεσπόζει στη σύνοδο κορυφής των επτά ισχυρότερων χωρών της Δύσης, στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281767042167019

Kathimerini Digital