Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ασυγκράτητοι υπερήρωες και... παράνοια στη μικρή οθόνη

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Την άνοιξη του 2019 η Marvel και η Ντίσνεϊ κυκλοφόρησαν το τελευταίο μέρος της κινηματογραφικής σάγκα των «Εκδικητών», με την ταινία να γίνεται η πιο επιτυχημένη εμπορικά όλων των εποχών. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση του περίφημου Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (Marvel Cinematic Universe), αφήνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται τι έχει στη συνέχεια το μενού. Την απάντηση έδωσε τελικά ο... κορωνοϊός, ο οποίος άδειασε τα σινεμά της υφηλίου και κράτησε τα μπλοκμπάστερ στο ράφι. Παρ’ όλα αυτά, οι ασυγκράτητοι υπερήρωες άρχισαν πια να μας επισκέπτονται στο σαλόνι μας.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του Disney+ το «Loki», η σειρά που αφιερώνεται στον αγαπημένο «Θεό της Εξαπάτησης», γνωστό από τις ταινίες και τα κόμικ του Thor. Ο Τομ Χίντλεστον ερμηνεύει τον ρόλο και στη μικρή οθόνη, με το πρώτο επεισόδιο να υπόσχεται ένα από τα πιο θεοπάλαβα όσο και απολαυστικά spinoff που έχουμε δει τελευταία. Εκεί βλέπουμε τον Λόκι, ύστερα από μια ακόμη απατεωνιά του, να συλλαμβάνεται και να μεταφέρεται σε μια αλλόκοτη χωροχρονική φυλακή, η οποία συνδυάζει υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας με βίντατζ κονσόλες χειρισμού και ψηφιακά ολογράμματα που προβάλλονται από... φιλμ των 35 mm.

Ολα αυτά και άλλα σουρεαλιστικά συμβαίνουν καθώς ο Λόκι ανακρίνεται από έναν μυστηριώδη πράκτορα (εξαιρετικός ο Οουεν Γουίλσον στον ρόλο), ο οποίος τελικά αντί να τον στείλει στο κάτεργο του προσφέρει δουλειά. Η συνέχεια επί της (μικρής) οθόνης, στην οποία πάντως η Ντίσνεϊ φαίνεται να ποντάρει πολλά, ενόψει της επόμενης μέρας που ξημερώνει για την εντός και εκτός σπιτιού ψυχαγωγία. Προφανώς λόγω και της πανδημίας, το Disney+ ξεπέρασε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατομμυρίων συνδρομητών, έπειτα από μόλις 16 μήνες λειτουργίας.

Οι δε υπερήρωες αποτελούν και εδώ τα πρώτα ονόματα στη «μαρκίζα». Η αρχή έγινε με την πολύ ενδιαφέρουσα «Wandavision», μια σειρά εν μέρει φόρο τιμής στην αμερικανική τηλεόραση των περασμένων δεκαετιών, με την Ελίζαμπεθ Ολσεν και τον Πολ Μπέτανι να κερδίζουν τις εντυπώσεις ως κωμικό ζευγάρι σε sitcom. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το πιο συμβατικό «The Falcon and the Winter Soldier», όπου ο Αντονι Μακί και ο Σεμπάστιαν Σταν αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να προστατέψουν την Αμερική (και τον κόσμο) από τις δυνάμεις του κακού.

Και εκεί πάντως γίνονται αναφορές σε κάτι που από εδώ κι έπειτα μάλλον θα αποτελέσει κεντρικό μότο των κυκλοφοριών της Marvel: την παλιά καλή... παράνοια. Δεν το λέμε τυχαία. Από την εναλλακτική πραγματικότητα που κατασκευάζει η Γουάντα στη δική της σειρά, μέχρι τις χωροχρονικές διαστάσεις στις οποίες μπλέκει ο Λόκι, σύντομα καταφτάνει αυτό που οι δημιουργοί των σχετικών κόμικ περιγράφουν ως «Multiverse of madness» (κάτι σαν «Υπερσύμπαν της τρέλας»).

Το σημαντικό βέβαια σε όλα αυτά –και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για κόμικ– είναι να υπάρχει χιούμορ και έξυπνα σενάρια, όπως δηλαδή συμβαίνει στο «Loki», όταν ο τελευταίος εξομολογείται στον ανακριτή πως, μεταξύ άλλων, εκείνος είναι ο θρυλικός αεροπειρατής D.B. Cooper, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη πηδώντας από το αεροπλάνο με 200 χιλιάδες δολάρια στον σάκο του. Οσο για το Disney+ το περιμένουμε και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου, με μηνιαία συνδρομή πιθανότατα στα 8,99 ευρώ.

Marvel και Disney+ επενδύουν στους χαρακτήρες των κόμικ με έξυπνα σενάρια και χιούμορ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281968905629931

Kathimerini Digital