Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ενα σύμβολο για όλους

Ο «Χορός του Ζαλόγγου» κηρύχθηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ψηλό σαν μια πενταώροφη πολυκατοικία σε δύο οικόπεδα, επιβλητικό και μοναδικό από κάθε άποψη, το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου» είναι κομμάτι της φύσης της Ηπείρου, στεφανώνει απόκρημνες πλαγιές, υποβάλλει με τον συμβολισμό του. Κορυφαία δημιουργία του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το μνημείο είναι ένα τεχνικό και διανοητικό επίτευγμα, που αυτές τις ημέρες συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή συμπίπτει συμβολικά με την κήρυξή του ως Μνημείου Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΑ. «Είναι δικαίωση τόσο για

Το μνημειώδες γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και το περίβλημα από 4.300 όγκους λευκής ηπειρώτικης πέτρας.

τον μεγάλο Ελληνα καλλιτέχνη, Γιώργο Ζογγολόπουλο, όσο και αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ίδιου του μνημείου», λέει ο Νίκος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Η κήρυξη έγινε έπειτα από αίτημα του ιδρύματος, τον Αύγουστο του 2020, προς τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, καθώς το μνημείο του Ζαλόγγου «είναι από τα πρώτα παραδείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της μεταπολεμικής Ελλάδας». Ορατό από απόσταση 30 χλμ., το μνημείο του Ζαλόγγου διακρίνεται από τα ανοικτά της Κέρκυρας, αλλά και από τον μοναδικό χώρο της αρχαίας Κασσώπης, προσφέροντας μεγαλειώδες και υποβλητικό θέαμα. «Παρ’ όλον το τραχύ και μεγαλειώδες θέαμα των ηπειρωτικών βουνών και την εκτεταμένην έννοιαν της θαλάσσης του Ιονίου Πελάγους, δημιουργείται ένα αίσθημα ισορροπίας και γαλήνης», είχε γράψει ο ίδιος ο Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Η κατασκευή του αποτελεί άθλο. Οπως λέει ο Νίκος Θεοδωρίδης, «το εσωτερικό του μνημείου είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και το περίβλημα με τις μορφές των γυναικών αποτελείται από 4.300 όγκους λευκής ηπειρώτικης πέτρας που βρήκε και επέλεξε ο καλλιτέχνης σε νταμάρι σε απόσταση 160 χλμ. από το εργοτάξιο του μνημείου. Η πέτρα μεταφέρθηκε σε όγκους και σε διαστάσεις 50x25x20 εκ. λαξεύονταν in situ. Ολοι αυτοί οι εκατοντάδες τόνοι των υλικών έπρεπε να ανέβουν με τα χέρια στο εργοτάξιο».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281977495564523

Kathimerini Digital