Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Folli Follie:

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, για την καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie.

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών παραπέμπονται ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας για την καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie. Το συγκεκριμένο σκέλος της διερεύνησης του σκανδάλου της Folli Follie είχε αρχικώς αρχειοθετηθεί, όμως μετά την αποκάλυψη των επίμαχων email ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς συνέχισε την προκαταρκτική έρευνα και τελικά προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος εις βάρος του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος στους άλλους δύο.

Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από μήνυση 19 επενδυτών της εταιρείας. Από τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν στην έρευνα φαίνεται να προέκυψε πως όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει, δίχως καθυστέρηση, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Στα επίμαχα email του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στις 9 και 11 Μαΐου αναφέρονται τα εξής: «Ο,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε. […] Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο – και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας (σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). […] Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους».

Οι κατηγορούμενοι μετά την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών μέσα σε 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας που ανέλαβε τη δικογραφία για την υπόθεση της Folli Follie έχει προτείνει την παραπομπή σε δίκη για σειρά οικονομικών εγκλημάτων τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αλλά και την Καίτη Κουτσολιούτσου, καθώς και άλλα 18 άτομα, μέλη της διοίκησης της άλλοτε κραταιάς εταιρείας.

Για τον ιδρυτή της εταιρείας Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, και τον γιο του Τζώρτζη, η εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη για βαριές κατηγορίες κακουργηματικής φύσεως, όπως απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση της αγοράς, συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για πλαστογραφία. Επιπροσθέτως, για τον πατέρα Κουτσολιούτσο προτείνεται και η παραπομπή του με την κατηγορία της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σε ό,τι αφορά την Καίτη Κουτσολιούτσου οι κατηγορίες που της αποδίδονται είναι απάτη, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και χειραγώγηση μετοχών.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282295323144427

Kathimerini Digital